Nejste si jisti velikostmi porcí? Pomozte si vlastní pěstí nebo dlaní.

Mnoho lidí se ve snaze zhubnout zaměří na zdravý životní styl, což je zajisté nejlepším a nejzdravějším způsobem, jak nadměrnou hmotnost zredukovat.

Za tímto účelem lidé začnou zdravě, vyváženě jíst, stravu doplní pravidelným pohybem a dostatečným spánkem. Najdou se však tací, kteří nejsou schopni ani při radikální změně způsobu života svou váhu snížit.

Důvodů, proč kila nejdou dolů, může být hned několik. Jedním takovým je nedostatečná trpělivost, jelikož každý chce výsledky hned teď.

Změna musí být dlouhodobě udržitelná

Taková změna životního stylu je založená na tom, abyste byli schopni v ní celoživotně vydržet. Bylo by přeci hezké těšit se ze sexy křivek nejen přes léto, nýbrž celoročně, no ne?

Buďte proto trpěliví, a pokud opravdu vše děláte správně, nemusíte mít strach, výsledky se časem dostaví. Ke své cestě za perfektní postavou můžete využít i odbornou pomoc v podobě nutričního terapeuta nebo výživového poradce.

Kamenem úrazu však nemusí být pouhé složení stravy, ale také velikost jednotlivých porcí. I zdravých věcí byste se neměli přejídat. Zároveň je dobré vědět, kdy má vaše tělo dost.

Co například takové ořechy? Jsou zdravé, najdete v nich samé prospěšné tuky a do redukčního jídelníčku bezpochyby patří. Hodně lidí si však myslí, že ořech sem ořech tam nevadí a proto za celý den spořádají jejich celý sáček.

Ořechy ale kromě toho, že jsou zdravé, jsou i hodně energeticky bohaté a pokud si nebudete hlídat jejich správné množství, budete zkrátka den za dnem přijímat nadbytek energie, což se spíše než hubnutím projeví přibíráním či stagnací váhy.

Jaké porce jsou ty správné?

Často se setkáte s udáváním porcí v gramech, což může být pro někoho spíše stresující a obtěžující. Mnoho odborníků se dnes shodne na tom, že se můžete při stanovení porcí řídit vlastním tělem a dopomoci si tak například obyčejnou dlaní.

Každý jsme jiný a každý potřebuje jiné množství energie, stejně tak živin. Lidé vyššího vzrůstu nebo robustnější postavy a muži tak přirozeně budou mít stanovené mnohem větší porce než ženy a děti, což je přesně to, oč jde.

Kolik porcí si za den smíte dovolit?

Další věcí je také to, kolik porcí určitých živin si můžete za jeden den bez obav dopřát. Všeobecné doporučení je 6 sacharidových porcí (např. rýže, pečivo, těstoviny, brambory, luštěniny apod.), 4 bílkovinné (maso, mléko, sýry, apod.) a 5 porcí ovoce a zeleniny, s převahou zeleniny.

V posledním případě je to spíše neomezené a raději mějme na mysli, že čím více zeleniny, tím lépe pro vás. Nutně do takové porce musíte vpasovat tuk, který by měl tvořit 20-25-35 % denní přijaté energie.

Zaměřit byste se měli spíše na tuky rostlinné (oleje, ořechy, semena, avokádo) nebo rybí, v nichž najdete důležité omega-3 mastné kyseliny.

Se solí a jednoduchými cukry v případě dochucování pak nakládejte velmi opatrně.

Závěrem…

Výše uvedené rady jsou spíše všeobecnými doporučeními. Je nutné mít na paměti, že štíhlá žena bude mít například menší potřebu porcí než statný muž. Pokud však v tomto ohledu začínáte a skutečně si nevíte rady, zkuste onu pomůcku a porce si vyměřujte pomocí vlastní dlaně. Odpadne vám tak potřeba jídlo si vážit.

Uvidíte, v nejlepším případě zjistíte, že jste to i doposud dělali správně, a že vaše porce jsou pro váš denní režim naprosto ideální. V takovém případě jste pak při správném složení jídelníčku na dobré cestě k vysněné postavě.