Nešvar moderní doby: Proč naše boty víc najezdí, než nachodí?

Chůze pomáhá také psychice člověka

Chůze je přitom nejpřirozenějším lidským pohybem, který nám pomáhá udržovat si dobrou fyzickou kondici. Je bohužel jenom naše škoda, že jsme přestali chodit. Mnozí z nás ani netuší, že při chůzi zapojujeme téměř všechny svaly v těle, ačkoli se to možná na první pohled nezdá.

Přitom žádný z těchto svalů nepřetěžujete, jako se vám to klidně může stát při špatně stanovených trénincích v posilovně. Další velkou výhodou chůze, že vás příjemně nakopne i psychicky. Máte dnes špatnou náladu? Vydejte se alespoň na chvíli do parku nebo do přírody. Pravděpodobně se vám úspěšně podaří své splíny, jak se říká rozchodit. Okysličíte si mozek, protáhnete si svalstvo, rozproudíte krevní oběh a najednou zjistíte, že svět není tak špatný, jak se vám ještě před chvílí zdál.

Navíc spálíte kalorie a budete se fyzicky cítit mnohem příjemněji. Jde jenom o to, překonat počáteční lenost a vyrazit.

Stáváme se závislými na svém autě

Bohužel jsme málokdy schopni přesvědčit se k tomu, abychom ježdění vyměnili za chůzi. Jsme zkrátka líní. Důsledkem toho je, že neustále jezdíme, ale nechodíme. Nechce se nám dojít do práce pěšky, i když to máme jenom kousek. Jezdíme i na nákup, i když pro nás neměl být problém projít se pěšky i s plnou taškou, vždyť jde přece o sport se zátěží.

Někteří se dokonce dostali do takových extrémů, že nejsou ochotni ujít ani 50 metrů za roh do obchodu. Doslova se stali na svém autě závislými. To je obrovská chyba.

Sami se připravujeme o ty nejpřirozenější formy pohybu, vhodné pro naše tělo. Tloustneme a pak se ztracenou tělesnou kondici snažíme dohonit v posilovně. Chováme se tak naprosto nelogicky a jsme sami proti sobě.

Naši předkové měli více pohybu

Naši předkové přitom chodili daleko více, než dnes chodíme my. Považovali chůzi za přirozenou součást svého života. Celkově se mnohem více hýbali, protože veřejná doprava nebyla tak rozvinutá, jako dnes a když se potřebovali někam dostat, mnohdy jim nezbylo, než prostě dojít na druhý konec města pěšky.

To si dnes obvykle už vůbec neumíme představit. Díky tomu, že hodně chodili, byli také mnohem zdravější a netrpěli tolik nadváhou. Chůze velmi dobře působí na svalstvo zad, břicha a nohou. Odbourává bolest zad, kterou nyní v současnosti spousta lidí trpí. Zklidní se dech, který je pravidelný a hluboký.

Prostředek k hubnutí i zbraň proti stresu

V čem nám ještě chůze prospěje? Během ní se nám do krve vylučují endorfiny. Procházka vás uvolní, pomůže vám také zmírnit bolest, protože endorfiny jsou vlastně analgetikem. Proudící krev roznese živiny po vašem těle, zásobí vás kyslíkem.

Zvýšíte si tepovou frekvenci. Pokud budete chodit svižně a pořídíte si kvalitní boty, uděláte toho hodně pro své zdraví. Dají se dokonce sehnat i posilující boty. Při jejich nošení díky tvaru podrážky zapojíte do práce podstatně více svalů. Budete pak účinně hubnout.

Pěkná procházka je také účinnou zbraní proti stresu. Proto snažte se více chodit. Pokud chcete ještě více podpořit své svaly a spalování kalorií, vyzkoušejte si oblíbený nordic walking, chůzi s holemi, která zajišťuje vyšší výdej energie, účinně spaluje kalorie, šetří klouby, uvolňuje napětí svalů, zvyšuje tepovou frekvenci, zapojuje do činnosti až 90 % svalů celého těla.