Okurková limonáda – svěží, letní, dietní

Hydratují organismus

Okurky jsou zelenina, která patří k nejméně kalorickým druhům, zato obsahuje hodně vody a potřebných látek.

A to je v létě obzvlášť důležité! Tuto zeleninu tvoří z celých 95 % voda, která nejen, že udržuje tělo hydratované, ale pomáhá také s vylučováním toxinů.

Jsou bohaté na vitamíny a minerály

Najdete v nich vitamíny B komplexu (hlavně B1, B6 a kyselinu listovou), A, D a nebojte se konzumovat ani slupku – je dobrým zdrojem vitamínu C (až 10 % denní doporučené dávky). Dále okurky obsahují významné minerály jako vápník, hořčík, draslík a vlákninu podporující zažívání a tím rovněž dietu.

Prospívají vlasům a pleti

Další vychytávkou pro letní dny je slupka z okurek. Můžete ji použít při podráždění kůže a spálenin od slunce (stejně jako se používá např. aloe).

Protizánětlivé vlastnosti této zeleniny zmírňují i otoky – opuchlé oči si přikryjte dvěma plátky. Křemík a síra v okurkách zas podporují rychlejší růst vlasů.

Chrání před rakovinou a dalšími nemocemi

Okurky obsahují určité typy lignanů (chemické látky podobné fytoestrogenům nebo antioxidantům), které snižují riziko vzniku různých druhů rakoviny včetně prsu, vaječníků, dělohy a prostaty.

Díky výše uvedeným vitamínům a minerálům pomáhá tato zelenina při diabetu, chronické zácpě, snižuje hladiny cholesterolu, reguluje vysoký i nízký krevní tlak, podporuje zdraví kloubů a kostí a zmírňuje bolesti při dně a artritidě.

Osvěžují dech

Vezměte si plátek okurky a na 30 vteřin jej nechte přilepený na patře – během této chvilky fytochemikálie zničí bakterie v ústech, které způsobují špatný dech.

Zabraňují kocovině

Po divokém večírku ještě před spaním snězte pár plátků okurek. Cukr, vitamíny a elektrolyty v této potravině pomohou doplnit organismu základní živiny a ráno sníží intenzitu kocoviny i bolesti hlavy.

Ale teď už k hlavnímu tématu našeho článku – jak si doma během chvilky připravit výborné okurkové pití, které si můžete vychutnávat jak po příchodu z práce tak na party s přáteli (alko verze)?

Tady je pár receptů:

Okurková limonáda s mátou

Ingredience: 1 l sodovky, 1 salátová okurka, citron, třtinový cukr, máta.

Okurku oloupejte, nakrájejte a rozmixujte, dokud nevznikne pyré. Z jedné čtvrtiny naplňte sklenici pyré, přidejte šťávu z citronu, cukr a pár lístků máty (ty nejprve promněte v ruce, aby pustily vůni). Zalijte vychlazenou sodovkou anebo přidejte led.

Zázvorovo-okurková limonáda

Ingredience: 1 salátová okurka, 2-3 tenké plátky zázvoru, půlka citronu (limetky), máta, sirup z agáve (med).

Do mixéru vložte zázvor, citron a trochu vody a zapněte jej na 2-3 vteřiny na nejvyšší počet obrátek. Poté přidejte pár lístků máty, sirup (med) a kousky okurky, dolijte vodu a nechte v mixéru na 10-15 vteřin. Pro bublinky použijte sodovku. Podávejte chlazené nebo s ledem.

Okurková limonáda s ginem a tonikem

Ingredience: salátová okurka, třtinový (hnědý) cukr, citron (limetka), gin a tonic dle chuti.

Okurku rozmixujte na pyré a postupně dolijte tonikem, přidejte trochu ginu, nechte na 15 minut odležet v lednici, přidejte šťávu z citronu (limetky), oslaďte. Místo citronu lze použít pomeranč a také dochutit mátou.