Sdílej se svými přáteli...

Okurková limonáda – svěží, letní, dietní

Dietně a svěže s okurkovou limonádou

Hledáte ideální letní koktejl? Vyzkoušejte okurkovou limonádu!

Nejenže vás v horkých dnech dokonale osvěží, ale je prospěšná i při hubnutí a pro zdraví celkově.

Publikováno: 6.7.2015



Před konzultací
−22 kg

Analýza vašeho těla na certifikovaném přístroji


Vzorový jídelníček pro kontrolu vaší ideální váhy


60 minut s nutričním specialistou


Chci vědět více!
Dnes za akční cenu 200 Kč
Původní cena konzultace: 600 Kč

Hydratují organismus

Okurky jsou zelenina, která patří k nejméně kalorickým druhům, zato obsahuje hodně vody a potřebných látek.

A to je v létě obzvlášť důležité! Tuto zeleninu tvoří z celých 95 % voda, která nejen, že udržuje tělo hydratované, ale pomáhá také s vylučováním toxinů.

Jsou bohaté na vitamíny a minerály

Najdete v nich vitamíny B komplexu (hlavně B1, B6 a kyselinu listovou), A, D a nebojte se konzumovat ani slupku – je dobrým zdrojem vitamínu C (až 10 % denní doporučené dávky). Dále okurky obsahují významné minerály jako vápník, hořčík, draslík a vlákninu podporující zažívání a tím rovněž dietu.

Prospívají vlasům a pleti

Další vychytávkou pro letní dny je slupka z okurek. Můžete ji použít při podráždění kůže a spálenin od slunce (stejně jako se používá např. aloe).

Protizánětlivé vlastnosti této zeleniny zmírňují i otoky – opuchlé oči si přikryjte dvěma plátky. Křemík a síra v okurkách zas podporují rychlejší růst vlasů.

Chrání před rakovinou a dalšími nemocemi

Okurky obsahují určité typy lignanů (chemické látky podobné fytoestrogenům nebo antioxidantům), které snižují riziko vzniku různých druhů rakoviny včetně prsu, vaječníků, dělohy a prostaty.

Díky výše uvedeným vitamínům a minerálům pomáhá tato zelenina při diabetu, chronické zácpě, snižuje hladiny cholesterolu, reguluje vysoký i nízký krevní tlak, podporuje zdraví kloubů a kostí a zmírňuje bolesti při dně a artritidě.

Osvěžují dech

Vezměte si plátek okurky a na 30 vteřin jej nechte přilepený na patře – během této chvilky fytochemikálie zničí bakterie v ústech, které způsobují špatný dech.

Zabraňují kocovině

Po divokém večírku ještě před spaním snězte pár plátků okurek. Cukr, vitamíny a elektrolyty v této potravině pomohou doplnit organismu základní živiny a ráno sníží intenzitu kocoviny i bolesti hlavy.

Ale teď už k hlavnímu tématu našeho článku – jak si doma během chvilky připravit výborné okurkové pití, které si můžete vychutnávat jak po příchodu z práce tak na party s přáteli (alko verze)?

Tady je pár receptů:

Okurková limonáda s mátou

Ingredience: 1 l sodovky, 1 salátová okurka, citron, třtinový cukr, máta.

Okurku oloupejte, nakrájejte a rozmixujte, dokud nevznikne pyré. Z jedné čtvrtiny naplňte sklenici pyré, přidejte šťávu z citronu, cukr a pár lístků máty (ty nejprve promněte v ruce, aby pustily vůni). Zalijte vychlazenou sodovkou anebo přidejte led.

Zázvorovo-okurková limonáda

Ingredience: 1 salátová okurka, 2-3 tenké plátky zázvoru, půlka citronu (limetky), máta, sirup z agáve (med).

Do mixéru vložte zázvor, citron a trochu vody a zapněte jej na 2-3 vteřiny na nejvyšší počet obrátek. Poté přidejte pár lístků máty, sirup (med) a kousky okurky, dolijte vodu a nechte v mixéru na 10-15 vteřin. Pro bublinky použijte sodovku. Podávejte chlazené nebo s ledem.

Okurková limonáda s ginem a tonikem

Ingredience: salátová okurka, třtinový (hnědý) cukr, citron (limetka), gin a tonic dle chuti.

Okurku rozmixujte na pyré a postupně dolijte tonikem, přidejte trochu ginu, nechte na 15 minut odležet v lednici, přidejte šťávu z citronu (limetky), oslaďte. Místo citronu lze použít pomeranč a také dochutit mátou.

Na nic nečekejte. Objednejte se do Světa zdraví dnes za akční cenu 200 Kč.
Běžná cena za konzultaci je 600 Kč. Udělejte první krok již dnes!
Chci konečně zhubnout
O hubnutí ve Světě zdraví jste mohli slyšet v těchto médiích: E15.cz Blesk Katka Cosmopolitan ProŽeny.cz Lidové noviny Rytmus Života Nova ČT1 Žena a život