Ořechy při hubnutí

Ořechy miluje snad každý, pokud na ně zrovna netrpíme alergií. Jelikož je na světě tolik druhů ořechů a lze je konzumovat na mnoho způsobů, ať jako solené, pražené, pečené, v cukru nebo v těstíčku, ve zmrzlině nebo čokoládě, k masu nebo v salátu či jen tak, jejich obliba je jasná. Ale ořechy nejsou jen skvělou a chutnou potravinou, jsou i bohaté na kvalitní tuky a obsahují mnoho zdraví prospěšných látek.

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy jsou vynikající přísadou do mnoha sladkých dezertů či pečených buchet. Můžeme je však konzumovat i samotné třeba jako svačinu. Mají velmi pozitivní vliv na kůži, kvalitu vlasů a lámavost nehtů. Upravují také krevní tlak a snižují hladinu cholesterolu.

Obsahují kvalitní zdravé tuky omega 3 nenasycené mastné kyseliny, ty jsou důležité pro prevenci infarktu. A dále v nich najdeme důležité vitaminy skupiny B, E, ale i minerály jako jsou hořčík, zinek nebo měď. Ve 100 gramech nalezneme 16 g bílkovin, 60 g tuků, 13 g sacharidů a energetická hodnota je 2810 kJ. Lze je tedy v malém množství konzumovat i při redukčních dietách.

Lískové ořechy

Tyto malé oříšky se většinou přidávají do oříškových tyčinek či čokolád. Jsou účinné proti stresu, uklidňují, také snižují krevní tlak, posilují funkci srdce a pozitivně působí na naši paměť.

Obsahují vitaminy skupiny B, dále vitamin C a mnoho minerálů. Nejdůležitější jsou pak selen, zinek a železo. Výživové hodnoty jsou podobné jako u vlašáků, tedy energetická hodnota je 2690 kJ na 100 gramů, 13 g bílkovin, 62 g tuku a 12 g sacharidů. Nezapomínejme ale ani na vlákninu, které obsahují až 7 gramů.

Kešu

Kešu ořechy jsou většinou nejoblíbenější. Jsou sladké, lépe se rozkousávají, než předchozí dva zástupci a nemají typickou ořechovou pachuť. Doporučit je lze kvůli pozitivnímu vlivu na kůži, působí proti únavě a snižují tlak.

Obsahují hlavně vitaminy skupiny B a minerály. Mají nižší energetickou hodnotu, než vlašské a lískové ořechy, jen 2480 kJ na 100 gramů, 43 g tuku, 27 g sacharidů a 15 g bílkovin.

Další zástupci

Zdravá výživa ořechy doporučuje na téměř všechny možné způsoby a v jakémkoliv složení. Proto bychom neměli zapomenout ani na další druhy ořechů.

Například pekanové ořechy, které jsou vhodné pro posílení paměti, slouží především jako prevence proti rakovině. Dále pak piniové ořechy jsou skvělými stimulanty, které dodávají tělu energii, posilují svalovou a nervovou soustavu. Oblíbené jsou v neposlední řadě i arašídy, pistácie a mandle. Tyto oříšky opět obsahují kvantum minerálů a vitaminů.

Ořechy a hubnutí

Ořechy jsou díky svým příznivým účinkům a obsahu zdravých tuků skvělou alternativou do naší pestré stravy. Mají nízký glykemický index, což zaručuje, že po jejich konzumaci nebudeme mít brzo hlad. Avšak díky vyšší energetické hodotě bychom to s nimi neměli přehánět, především pak v období diety. Doporučuje se, že denně bychom jich měli sníst maximálně 40 gramů.