Otužování: Zaplavte si v zimě ve Vltavě

Po vzoru zimních plavců

Trápí vás často rýma a kašel, chřipky či angíny? Potom by právě pro vás mohlo být otužování jednou z cest, jak zlepšit svůj zdravotní stav a zvýšit si imunitu. Budete lépe odolní a nepodlehnete tak snadno infekcím, zejména v chřipkových obdobích.

Otužování pomáhá také proti vysokému krevnímu tlaku či bolestem zad. Nedoporučuje se ale v případě, že trpíte srdečními chorobami, nebo pokud jste zrovna nachlazení, v takovém případě by mohlo příznaky nachlazení ještě zhoršit.

Velkou publicitu v médiích mívá i jedna z hodně populárních forem otužování, a sice zimní plavání. To je ale určeno především pro již trénované otužilce, člověk bez předchozího tréninku by ho rozhodně zkoušet neměl. Probíhá ve vodě studenější než 10 °C. Chcete se jim přiblížit a jednou stát mezi nimi a navíc si upevnit zdraví? Začněte s otužováním.

Začněte postupně a dejte si rozcvičku pro zahřátí

Chcete-li s otužováním začít, platí pravidlo, že byste to na poprvé neměli přehánět. Zkuste se ráno sprchovat vlažnou vodou místo teplé a postupně, jak si na to budete zvykat, přidávejte množství studené vody. Jestliže se totiž hned zpočátku vysprchujete ledovou vodou bez předchozí dlouhodobější přípravy, pravděpodobně to rychle odskáčete pořádným nachlazením.

Než do vlažné či studené vody vlezete, rozehřejte se krátkou rozcvičkou či pohybem, aby se vám v těle dobře rozproudila krev, potom budete studenou vodu snášet mnohem snáze. Platí ale, že jde pouze o krátkou rozcvičku na rozehřátí, koupat se ve studené vodě krátce po náročnějším sportovním výkonu je nejen nevhodné, ale dokonce i nebezpečné, protože tělo zažívá teplotní šok, který by mohl způsobit i kolaps.

Neotužujte se koupelí ve studené vodě ve vaně, protože tam nemáte žádnou možnost se pohybovat. Pobyt ve vodě v zimě je možný právě proto, že se hýbete, plavete. Potřebujete totiž, aby vaše tělo a cévní systém byl rozehřátý, jinak vše odskáčete rýmou či kašlem.

Nepřestávejte, jinak ztratíte své schopnosti

Ihned po sprchování nebo koupeli ve studené vodě se dobře utřete. Svoje tělo pořádně vytřete ručníkem, tření kůže také pomáhá rozproudit krev v organismu. Ze začátku se také studenou vodou nesprchujte déle než dvě minuty.

Chcete-li být otužilý a odolný po celý život, musíte se otužovat pravidelně a nepřestávat s koupelemi. Myslet si, že když si jednou vyzkoušíte pár koupelí ve studenější vodě, jste už na celý život dostatečně otužilí, je hrubou chybou a neznalostí. V okamžiku, kdy se otužovat přestanete, vaše schopnost odolat studené vodě během následných týdnů postupně opět klesá a dojde-li k delšímu přerušení, už se zpět k původní otužilosti nevrátíte a musíte začít znovu od začátku, opět krůček po krůčku. Vlastně se tak otužování stane vaším celoživotním programem.

Nepřetápějte si a příliš se neoblékejte

Důležité jsou ale nejenom studené koupele a plavání, ale celkový životní styl podporující otužilost. Pokud jste spíše zimomřiví a hodně se oblékáte, je pravděpodobné, že vám otužování půjde pomaleji a bude vám trvat déle.

Otužilost také snižuje pobyt v přetápěné místnosti, takže součástí vašeho životního stylu by se mělo stát i to, že nebudete místnosti svého bytu příliš přetápět a stejně tak se i nadměrně oblékat.

Můžete ke svým aktivitám přidat i pravidelné saunování, které také podporuje otužování a celoroční pobyt v přírodě.