Ovesné vločky v našem jídelníčku na hubnutí

Vynikající zásobárna energie

Především jsou ovesné vločky vynikajícím zdrojem energie, kterou tělo může účinně využívat po delší dobu. Zajistí vám pocit nasycenosti, a přitom vám nekolísá hladina glykémie, jak se tomu děje v okamžiku, kdy si dopřejete nějaké sladkosti plné jednoduchých cukrů. Právě proto jsou ovesné vločky a z nich připravená jídla vhodnou součástí diet.

Obsahuji zhruba 66 % sacharidů, tedy celé dvě třetiny. Kromě toho v nich najdete ještě 16 % bílkovin, asi 12-14 % vlákniny a konečně i 7 % tuků. Rovněž obsah bílkovin je důležitý, ale výhodou je velké množství vlákniny. Ta pomáhá trávení. Pojídáním ovesných vloček uvedete účinně do pohybu svůj trávicí systém.

Zdroj vitamínů i nenasycených mastných kyselin

Zmiňovaným výčtem sacharidů, bílkovin a vlákniny ovšem výživová hodnota ovesných vloček ani zdaleka nekončí. Naopak. Obsahují i řadu vitamínů, a to zejména vitamín A, dále vitamíny B1 a B2, D a E. Také se v nich nachází určité množství kyseliny panthotenové a kyseliny listové.

Protože jsme se v minulém výčtu lehce dotkli i tuků, stojí za to dodat, že vločky nabízejí ty správné, zdravé tuky, a sice omeg-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny.

Ovšem pokud byste se domnívali, že když budete konzumovat ovesné vločky, můžete jimi zajistit dostatečný příjem těchto kyselin pro vaše tělo, mýlíte se. Kyseliny se v nich nacházejí v nepříliš velkém množství, takže bez ryb a dalších doplňků s nenasycenými mastnými kyselinami se prostě neobejdete.

Vhodná strava pro sportovce

Kromě toho najdete u vloček možná trochu překvapivě také velký obsah železa. Dokonce se zde nachází prakticky stejné množství tohoto kovu, jaké běžně obsahuje maso, které je železem známé.

Nechybí ani další minerální látky, bez kterých tělo nemůže existovat, a to vápník pro stavbu kostí, a dále také fosfor, zinek, měď, draslík, hořčík a mangan.

Právě proto je za základ své výživy považují například i sportovci včetně třeba kulturistů. Pro ně je důležitý vysoký obsah sacharidů, který jim dodá dostatek energie při tréninku, ale také hodně esenciálních aminokyselin nezbytných pro stavbu svalové hmoty.

Zbývá ještě dodat další velice užitečnou vlastnost, tedy že ovesné vločky pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Takže ani určitý obsah bílkovin a tuků není v tomto případě naštěstí žádným nebezpečím.

Jemné vločky se žvýkají lépe

Z výše uvedených informací jednoznačně vyplývá, že by ovesné vločky ve vašem jídelníčku rozhodně neměly chybět.

V jaké podobě je ale v obchodě seženete a jaké pokrmy se z nich dají připravit? Obvyklé jsou vločky z lisovaných celých ovesných jader. Ve vodě nebo mléce nabobtnají a změknou. Dost se ale nakoušete, dají se žvýkat pomalu. Proto u tohoto druhu se neobejdete bez dobrých zubů.

Lepší jsou jemné ovesné vločky, které se zhotovují tak, že se ovesná jádra před lisováním nařežou. Ve výsledku pak mají jemnější konzistenci a snáz se rozpouštějí.

Poslední variantou jsou vločky z ovesné mouky, které se rozpustí velice snadno a mohou je vypít třeba i kojenci, mohou se stát součástí jejich výživy.

Využití v kuchyni je všestranné

Vynikající je připravit si třeba nápoj z rozmixovaných ovesných vloček. Ideální snídaní, která vám dodá maximum energie, a nebudete mít hlad, je kaše z ovesných vloček. Můžete do ní přidávat med, oříšky, kousky ovoce, rozinky, kakao.

Kromě toho se ovesné vločky hodí třeba i jako zavářka do polévky, dají se přidat do nádivky, bramboráku, různých zeleninových jídel, ale moučníků. Přimíchat je můžete třeba i do vařených těstovin nebo rýže (rýže na sladko s ovocem, rozinkami a ovesnými vločkami), nebo zkusit s nimi obalit řízek.

Použití vloček v kuchyni je skutečně všestranné, existují třeba i pokrmy založené přímo na nich jako lívance s ovesnými vločkami.