Pistácie a jejich vliv na lidské zdraví

Ořechy se díky svému složení řadí mezi zdravé potraviny, které by v jídelníčku každého z vás neměly chybět.

Pistácie jsou plodem opadavého stromu pistácie pravé a oblíbenost si získaly zejména svou chutí. Uplatnění našly i pro nejrůznější kulinářské výtvory.

Nutriční složení pistácií

I přes jejich cenné nutriční složení by se v jídelníčku měly objevovat střídmě. Zvláště, pokud  jde o redukci váhy.

100 g pistácií má energetickou hodnotu až 2600 kJ.

Zhruba 50 % tvoří rostlinné tuky,  20 % bílkoviny a 25 % sacharidy.

Pro lepší odhad, jaké množství ořechů denně je „bezpečné“, může posloužit množství, které se vejde do jedné hrsti. Tzn. Okolo 20 – 30 g pistácií.

Přestože představuje 100 g pistácií více energie než stejné množství smetanové zmrzliny, není třeba se toho jakkoli děsit.

Složením jsou zcela odlišné. Naopak, kdybyste nahrazovali potraviny se živočišnými tuky (máslo, uzeniny, tučné maso, sádlo, tučné mléčné výrobky) těmi rostlinnými, tělo by vám jedině poděkovalo.

Podobně jako jiné ořechy oplývají pistácie užitečnými látkami, které mají příznivý efekt na lidské zdraví. Níže jsou uvedeny některé živiny dělající z pistácií skvělou volbu k jejich příležitostnému „zobání“.

Tuky

Semínka a ořechy patří obecně k potravinám s vysokým obsahem tuku. Obsah tuku se u nich pohybuje mezi 65 – 37 g na 100 g. Jde však o tuk s příznivým složením, skládající se z nenasycených mastných kyselin velmi důležitých pro tělo. Jsou cenné zejména v období těhotenství a kojení, také pro zdraví vývoj mozku, centrálního nervového systému a sítnice oka.

Vitaminy

Pistácie mají  nejvíce vitaminu E ze všech oříšků. Vitamin E je vitamin rozpustný v tucích. Má antioxidační účinky, kterými chrání nenasycené mastné kyseliny a vitamin A před oxidací.

Pistácie mají poměrně dost vitaminu K (59 µg na 100 g). Vzhledem k tomu, že vitamin K má na starost tvorbu  tzv. koagulačních faktorů, jeho nedostatek způsobuje především krvácivost. Vitamin K je také nepostradatelný pro syntézu některých typů bílkovin (osteokalcin), je nutný pro vývoj kostry v průběhu růstové fáze, i pro udržení kostní hmoty v dospělém věku.

Minerální látky

Z minerálních látek u pistácií dominuje železo. Dále jsou bohaté na hořčík, fosfor, draslík a vápník.

Draslík má významný vliv na krevní tlak a množství vody v těle. Kromě vitaminu E je zde i zinek a selen, další z představitelů látek s antioxidačním účinkem.

V obchodech určitě narazíte na slané pistácie nebo na pistácie v těstíčku. Tyto varianty se řadí spíše mezi pochutiny, přidávají na energetické hodnotě samotných ořechů a navíc se tím ochuzujete o jejich výbornou přirozenou chuť.