Plánujte své nákupy jídla

Věděli jste, že samotné hubnutí začíná již nakupováním v obchodě? Již při nákupu se totiž rozhoduje, zda naše tělo opět přibere nějaké to nežádoucí kilo, nebo jestli se rozhodneme pro lepší alternativu a neuškodíme si.

Plánujte si své nákupy a než se na ně vydáte, zkuste si vytyčit několik jednoduchých zásad. Ušetříte a ještě zbytečně neohrozíte svou snahu v hubnutí.

Nechoďte na nákupy hladoví

Již při samotném nákupu máme možnost ovlivnit svou hmotnost. Zní to samozřejmě jako určitý paradox, ale je tomu tak a řešení je kupodivu velmi jednoduché. Při nakupování se často řídíme podle aktuální situace, ve které se naše tělo nachází. Tím je především myšleno, jestli jsme najedení nebo jestli máme hlad.

Jak již bylo řečeno, než se vydáme na nákup, měli bychom mít ujasněno hned několik zásad a držet se jich. Tou první může být hlad. Do obchodu bychom neměli chodit s prázdným žaludkem. Přestože to vypadá jako banální věc, hlad má na naše rozhodování velký vliv. Dejme si jednoduchý příklad. Pokud máme za sebou mnoho fyzické práce a máme hlad, naše tělo intuitivně sáhne po tučných a nejčastěji slaných jídlech. Naopak, po namáhavé psychické práci naše tělo sáhne po energetických bombách plných cukrů.

Nakupujte již doma

Chystáte-li se do obchodu a máte tu možnost, napište si již doma, co vlastně potřebujete. Nebojte se napsat si seznam potřebných potravin a věcí. Nejen, že na ně nezapomenete, ale přináší nám to i jiné mnohé výhody. Je známo, že pokud si napíšeme seznam, který v obchodě doopravdy dodržíme, ušetříme výrazně velké množství peněz.

Nebudeme-li se dívat na finanční stránku, samotný seznam nám i zabrání v nákupu ostatních, zbytečných a často i tučných nebo sladkých jídel. Člověk se často nechá zlákat akcemi a slevami, a tak se nákupy mohou rozrůst do větších rozměrů, než jsme původně plánovali.

Udělejte si čas a čtěte etikety

Poslední dobou slýcháme stále častěji o nekvalitních potravinách a o tom, jak bychom měli pročítat etikety. Jejich studování nabízí opět mnoho výhod. Najděte si proto ten čas a než si vybraný výrobek koupíte, přečtěte si jeho zadní stranu.

Etiketa nás informuje hned o několika věcech. Důležitým faktorem a obsahem etikety je určitě energetická hodnota potravin. Zde se dozvíme obsaženou energii, vitaminy, minerály, ale i obsah vody nebo sušiny.
Na etiketě se dozvíme ale i složení potravin. Pro nás stále důležitější údaj. Právě díky němu se máme možnost informovat, jaký daný výrobek je, jaké obsahuje látky a zda je třeba vhodný i pro lidi s alergiemi.

Při dietě se vyhněte klasickým lákadlům

Možná kupujete přímo dietní jídla, možná se jen lehce omezujete. Rozhodně se ale při hubnutí držte jedné zásady. Nenechte se zlákat prodejními akcemi, slevami, množstvím a další variabilitou nevhodných výrobků. Mezi ně se řadí samozřejmě vše z oblasti cukrovinek, ale i mastných a tučných jídel. Snažte se tedy už při nákupu potravin myslet na zdravý životní styl. Nejen, že snáze zhubnete, ale i si požadovanou postavu udržíte.