Plavání jako vhodný pohyb při hubnutí

Stojíte před zrcadlem a trápíte se tím, že nemáte co na sebe? Kalhoty, které jste ještě minulý rok dopnuli se „povalují“ ve skříni, protože máte stále v živé paměti tu hrůzu, která se vám naskytla při dopínání zipu?

Je na čase začít něco dělat!

Nejlepším a nejméně drastickým způsobem hubnutí je plavání. Při podzimním sychravém počasí se vám vyhřívaný bazén spolu s trochu pohybu vyloženě nabízí. Navíc je plavání příjemným cvičením, při kterém se můžete zaměřit na konkrétní oblasti těla a posílit tak téměř všechny svaly.

Z lékařského hlediska je plavání nebo i samotné cvičení ve vodě vhodné pro veškeré váhové kategorie (neméně jako v těhotenství), jelikož není přetěžována kostra a vodní odpor tlumí nárazy a dopady, které mohou poškodit klouby. Klíčovým prvkem cviků je vztlak vody za použití již zmíněného odporu. Čím větší plochou působíme, tím rychleji a intenzivněji zapojujeme celý kinetický řetězec. Nestabilita těla ve vodě zapojuje a podněcuje k aktivitě svalstvo, které za normálních okolností nevyužíváme, v jiném případě využíváme nejméně.

Aby se cvičení stalo fungující pohybovou aktivitou, je důležitá intenzita a častokrát i dohled školených trenérů. Moderní bazény a vodní komplexy nabízejí tyto služby pod názvy aqua aerobic, aqua dance apod. Jako u každé jiné pohybové aktivity by mělo docházet ke zpocení a lehkému zadýchání. Pro kýžený výsledek nezáleží na tom, jaký styl si u plavání zvolíte, prsa či kraul, jen je potřeba vydržet. Zatněte zuby a zkuste plavat 45 minut. Za předpokladu netrénovaného jedince je ale „až až“ jeden kilometr.

Nezapomínejte na protažení na suchu, tělo se musí rozehřát, rozproudit. Každá pohybová aktivita má svá pravidla. Neopomínejte jemné protažení a rozplavání, kdy si zmapujete terén a možnosti.
Jen pozor na teplotu vody. Upřednostňujte vždy plavecký bazén, který není ani příliš teplý, ale ani studený. Ve velmi studené vodě si tělo může začít automaticky vytvářet tukové rezervy a v teplé vodě se brzy unavíte.

Výsledek stojí za to. Věděli jste, že při jedné hodině plavání spálíte více kalorií, než při fotbalovém zápase či tenise? To už stojí za zamyšlení.