Polévka vás nejen prohřeje, ale pomůže vám také zhubnout

Jak připravit zdravou polévku?

Polévky mohou obsahovat málo kalorií a vysoký obsah vitamínů a bílkovin, zejména pokud je vaříte ze zeleniny a libových proteinů, jakými jsou kuřecí maso nebo fazole.

Aby se živiny během vaření neznehodnotily, připravujte zeleninu nástroji z nerezové oceli, nepoužívejte hliníkové nádobí a zbytečně je nepřevářejte. Zeleninové natě na ozdobu vkládejte již do hotové polévky.

Polévka jako hlavní jídlo

Pokud držíte dietu, může polévka jednoduše nahradit oběd z několika chodů. Musí však obsahovat zdravý a vyvážený mix čerstvé zeleniny, celých zrn (nudle z celozrnných těstovin) a libových bílkovin.

Příkladem může být kuřecí nudlový vývar se zeleninou, který dokáže nahradit celý oběd. Kuřecí polévka bez přidané zeleniny nikoli. Jako druhý chod si udělejte lehký salát.

Pozor, ne každá polévka je nízkokalorická. Krémové a sýrové, jako třeba francouzská cibulačka, mívají více kalorií a tuků než vývary. Pro srovnání může mít porce francouzské cibulačky až 370 kalorií a 18 g tuku, zatímco kuřecí vývar se zeleninou jen 80 kalorií a gram tuku.

Vařte raději sami

Sáčkové polévky včetně těch z konzerv obsahují hodně soli a prázdných kalorií. Nejlepší volbou je domácí klasika z kuřecích prsou, vaječných celozrnných nudlí a různých druhů zeleniny (mrkev, kukuřice, hrášek, celer a brambory).

Čas od času můžete vyzkoušet recept na dietní polévky (viz níže), ale pozor, jsou sice nízkokalorické, ale mají jen malou nutriční hodnotu.

Jak funguje polévková dieta?

Existují speciální dietní programy, kdy (většinou po dobu jednoho týdne) konzumujete neomezené množství polévky. Nejčastěji je to již zmiňovaná zelňačka (u nás lidově zvaná tukožroutská). Mnoho lidí si tuto dietu pochvaluje jako levné a rychlé řešení např. před plavkovou sezónou či jinou speciální příležitostí. Zelí je navíc zdravé – najdete v něm hodně vlákniny a antioxidantů, hlavně vitamín C.

Nevýhodou je, že podle odborníků ztrácíte spíše vodu než tuk a hrozí, že po ukončení programu dojde k jojo-efektu. Jak již bylo uvedeno výše, mohou vám během tohoto týdne chybět další živiny, proto zelňačku doplňujte jinými nízkokalorickými pokrmy.

Recept na dietní zelňačku

Ingredience (na 4 porce): 2 cibule, 2 mrkve, ½ (500 g) hlávkového bílého zelí, 1 ks pórku, fenyklu nebo svazek celeru, 2-3 PL oleje (nejlépe olivový), 1 l zeleninového vývaru, bazalka, kmín, sůl, pepř, libovolné koření.

Všechnu zeleninu očistěte a nadrobno nakrájejte, v hrnci rozehřejte olej, přidejte zeleninu a cibuli, chvíli poduste na oleji, zalijte vývarem a přiklopené na mírném ohni vařte cca 30 minut. Nakonec přidejte koření, lístky bazalky, popř. ještě PL olivového oleje či bílý jogurt. Do polévky lze přidat také brambory.

Vyzkoušejte ovocné polévky

Na blížící se léto jsou jako dělané, protože se většinou podávají studené. Můžete je dochutit skořicí, hřebíčkem, osmaženou houskou, piškoty, keksy aj.

Zkuste tento nášup vitamínu C:

Ingredience: 3 dl jablečného a pomerančového džusu, 2 pomeranče, kysaná smetana nebo acidofilní mléko, cukr, skořice, hřebíček.

Džusy vychlaďte a rozšlehejte se smetanou či mlékem, pomeranče oloupejte a nakrájejte na kostičky, dejte na talíř a přelijte rozšlehanou směsí. Dle chuti přislaďte a okořeňte špetkou mleté skořice a hřebíčku.