Pomůže nám houba kombucha zhubnout?

Jak vypěstovat čajovou houbu?

Co je to vlastně houba kombucha? Sice se říká, že kombucha je houba, ale není to zcela přesná definice. Jde totiž o několik druhů kvasinek a octových bakterií. Kvasinky kombuchové kultury si můžete koupit a kombuchu si sami vypěstovat. Není to nijak složité.

Připravíte si buď černý, nebo zelený čaj, který osladíte obyčejným bílým cukrem. Vložíte do něj kombuchovou kulturu a necháte ji pracovat. Fermentace by měla trvat asi 7–10 dní. Uložíme nádobu s nápojem do spíše temnější místnosti a především tam, kde se nekouří, nejsou tam výpary z kuchyně. Nádoba se zakryje kusem čisté látky, aby do ní nepadaly žádné nečistoty, zagumičkuje se a nechá 7–10 dní stát, aby se vytvořila houba kombucha. Potom se nápoj přecedí a ponechá v ledničce.

Výsledná barva nápoje je v různých odstínech od medové až po tmavě červenou. Čajová kombucha většinou perlí kvůli tomu, že při procesu vzniká CO2.

Kvasit může i několik týdnů

Nápoj má celkem příjemnou sladkokyselou chuť. Přípravu kombuchy, tedy dobu, kdy zraje, ovlivňuje spousta různých faktorů. Například teplota v místnosti, přístup a množství kyslíku při kvašení, také aktivita a stáří kombuchové kultury.

Kolonie této čajové houby je vlastně celulóza, kterou vytvoří octové bakterie. Jde o šedo-hnědou rosolovitou placku. Starší kombucha přitom má tmavší barvu, mladší je naopak světlejší. Celková životnost kombuchy je zhruba šest měsíců. Tvoříme-li novou kulturu této čajové houby, měli bychom ji ponechat kvasit alespoň 15 dní, pro vytvoření silné kultury klidně i déle.

Léčivé účinky mohou začátečníky překvapit

Jaké jsou léčivé účinky kombuchy? Především je určená k pročištění organismu, což může mít na svědomí také některé vedlejší účinky. Objevují se hlavně u lidí, kteří s pitím tohoto nápoje teprve začínají a ještě nejsou na houbu kombuchu zvyklí. Vedlejší účinky houby se projevují například nevolnostmi, střevními potížemi nebo také pálením žáhy.

Důvodem těchto problémů mohou být právě léčivé účinky kombuchy, jak působí na organismus, tedy důsledek jeho přočišťování. Může také docházet k příliš velkému povzbuzování imunitního systému případně i k překyselení žaludku. Těmto obtížím při konzumací kombuchy se ale dá zabránit tím, že budete přijímat více tekutin. Dodržujte proto pitný režim.

Pomocí houby vyčistíme organismus a nastartujeme spalování

Kombucha a hubnutí souvisí právě kvůli účinkům této houby na pročišťování organismu. Čajová houba a nápoj z ní vytvořený se může stát vhodným doplňkem při vaší snaze zhubnout. Při hubnutí je totiž velmi důležité zbavit svůj organismus odpadních látek a správně ho nastartovat, aby došlo k urychlení metabolismu a tím pádem ke správnému spalování. Používat můžete kombuchu při hubnutí i v kuchyni pro přípravu různých koktejlů nebo polévek. Tím také podpoříte svoji štíhlou linii. Kvasinky ze dna nádoby se hodí do pečení.

Hodí se i na obklady a koupele

Kromě toho se při delším kvašení, trvajícím tři týdny, daří připravit kombuchový ocet použitelný v podstatě stejně jako klasický ocet. Houba kombucha má i další využití. Obklad z ní se doporučuje připravit na ekzémy, vyrážky, kožní nemoci nebo spáleniny.

Také si můžete postižená místa koupat v kombuchovém nálevu, který by ovšem neměl mít vyšší teplotu než 35 °C. Dále má kombucha příznivý vliv na pleť a vlasy, působí proti lupům, svědivosti vlasové pokožky, hodí se na masáže při bolestech svalů.