Porozumíte-li svým chutím, porozumíte svému tělu

Naučte se porozumět svému organismu

Ajurvéda, tradiční indická medicína, tvrdí, že pokud konzumujete hlavně potraviny určité chuti, dostáváte svoje tělo do nerovnováhy, která se pak projeví nějakou nemocí. Jedině strava se zastoupením všech chutí v patřičné rovnováze povede k vašemu zdraví. Jak se tedy vyznat ve svých vlastních chutích? Co nám jimi naše tělo říká? Většinou, když dostanete na něco neodolatelnou chuť, kterou musíte stůj co stůj uspokojit, jedná se o nedostatek nějaké látky ve vašem těle.

Může jít ale také o následek psychického vypětí. Podle psychologů jsou právě chutě způsobené psychicky náročnými okamžiky nebezpečné, protože pokud se naučíte řešit stresy tímto způsobem, stoupá riziko obezity a dalších zdravotních důsledků, které z toho plynou. Jsou dva typy chutí. První psychologické, kdy jde především o to sytit své emoce a druhé prudké, signalizující nedostatek nějaké látky.

Sladkosti jako lék na pocuchané nervy

Typická je chuť na sladké. Dostáváte ji nejčastěji ve stresu, pomáhá uklidňovat mysl a pocuchané nervy. Většinou za ni může psychika. Hormon serotonin, který ovlivňuje dobrou náladu, spánek a tělesnou teplotu, jehož produkci sladkosti výrazně zvyšují, vám dodává ztracenou harmonii. Proto se po snězení sladkosti cítíte spokojení a v pohodě. Ovšem jenom krátkodobě. Pokud jste vyčerpaní, ve stresu sáhnete po sladkosti. Druhou možností je nízká hladina glykémie, potom vás tělo chutí na sladké upozorňuje právě na tento nedostatek.

Když ženy v době premenstruačního syndromu sáhnou po čokoládě, mají často nedostatek hořčíku, železa a mědi. Platí ovšem, že byste měli vyloučit ze svého jídelníčku potraviny s jednoduchými cukry, které způsobí, že vám prudce stoupne a následně poklesne hladina krevního cukru a naopak dát přednost sladkému, ze kterého se sacharidy budou uvolňovat delší dobu a postupně. Takže pro neodolatelnou chuť na sladké zvolte buď kvalitní čokoládu se 70 % a více kakaa nebo celozrnné sladkosti, ovocné müsli s medem či oříšky, čerstvé ovoce.

Slané signalizuje nedostatek sodíku

Pokud vás neočekávaně přepadne chuť na slané, nejspíše vám vaše tělo říká, že máte málo vody. Sůl ovlivňuje množství vody ve vašem těle a máte-li jí nedostatek, projeví se touhou okusit slaný pokrm. Koupíte si zkrátka v nejbližším obchodě sáček chipsů a na místě ho sníte.

Při chuti na slané také může docházet k nedostatku minerálů. Třeba lidé s nedostatkem vápníku měli větší chuť na slaný pokrm, protože sodík podporuje vylučování vápníku. Proto jakmile budete mít chuť na slané, dejte si raději místo toho sklenici kvalitní minerálky, která vám dodá jak vodu, tedy tekutiny, i dostatek minerálů. Nebo si také vezměte kousek okurky, ta dodá vašemu tělu také sodík i vodu.

Při hořkosti a kyselosti zajděte k lékaři

Hořká chuť v ústech může být způsobena řadou příčin, například premenstruačním syndromem, potížemi se žlučníkem, nebo dokonce nádorem (zablokují se receptory ostatních chutí), mohou ji ale způsobit i piniové oříšky. Takže pokud cítíte hořkost, zvláště když přetrvává delší dobu, pátrejte u lékaře.

Kyselost v ústech je většinou důsledkem špatné ústní hygieny, kdy cukry začínají kvasit. Pokud ale kyselost přetrvává, i když je vaše hygiena dostatečná, měli byste podobně jako při hořkosti navštívit lékaře. Někdy také mohou ženy kyselost pociťovat v těhotenství jako důsledek hormonálních změn.