Posilujte Core, hluboké vnitřní svaly svého těla

 

Cvičení podporuje stabilitu

Core, neboli hluboký stabilizační systém označovaný také zkratkou HSS, je velmi důležitou částí našeho těla. Tato skupina svalů tvoří jeho střed. Skládá se z několika skupin svalů: pánevního dna, příčného břišního svalu, dýchacího svalu neboli bránice a vzpřimovače páteře a zadního snopce vnějších šikmých břišních svalů.

Na tyto svaly, které tvoří jádro našeho těla, bychom při cvičení neměli zapomínat. Cviky na hluboký stabilizační systém pomohou úspěšně bojovat s bolestmi zad, páteře v oblasti krku, ale i dalších kloubů. Zpevníte si držení těla, ženy také nebudou mít takové potíže při porodu. Posílí se i sexuální funkce. Zároveň posilování středu těla je výbornou prevencí proti zraněním. Budete-li mít dobrou stabilitu těla získanou pravidelným cvičením, nebudete tolik náchylní k upadnutí na nerovném terénu, například v zimě na náledí.

Posilování zvyšuje výkon

Pro ženy jsou určeny cviky pro zpevnění pánevního dna. Díky jejich pravidelnému cvičení si velmi ulehčí početí i těhotenství. Nebudou trpět bolestmi, snáze zvládnou porod. Posilování břišních svalů pomáhá tvarování postavy. V tomto případě nejde jenom o povrchové břišní svaly, ale o posílení těch hlubokých a tak i o hubnutí břicha. Vnitřní svaly je nezbytné posilovat, protože podporují správné držení těla.

Celkově najdete mnoho důvodů pro posilování Core. Především si zlepšíte tvar své postavy a držení celého těla, protože zpevníte hluboké vnitřní svaly. Cviky na HSS se pozitivně projeví na zlepšení rovnováhy vašeho těla, zvýší se váš fyzický výkon. Bude se zároveň zvyšovat vaše vytrvalost, síla a flexibilita. Posilování středu těla je zároveň výborným receptem, jak zvýšit svoji odolnost proti bolestem zad, krční páteře, kyčlí i ramenou.

Naučte se správně dýchat

Pro správné cvičení na posílení Core je důležité taky správně dýchat. Jedině tak budou cviky na hluboký stabilizační systém opravdu účinné. Nejlépe se dýchat naučíte vsedě nebo ležící na zádech. Je třeba se přitom uvolnit a položit si dlaně rukou na hrudník, respektive na jeho spodní část. Tak budete lépe vnímat svůj dech. Při nádechu roztáhnete hrudník, při výdechu se naopak stahuje. Už správné dýchání pomůže posilovat břišní svaly. Když budete správné dýchání chvíli trénovat, zjistíte, že ho už brzy budete dělat úplně automaticky.

Návod, jak cvičit

Cvičit Core můžete v několika různých pozicích. První z nich je pozice miminka. Tehdy ležíte na zádech, paže volně vedle těla. Zvedáte pokrčené nohy, hlavu a ramena. Pozice stolečku znamená, že se koleny a dlaněmi rukou opíráte o podložku. Vlastně svým tělem připomínáte stole. Vždy jednou dlaní a protilehlým loktem potom zatlačíte do podložky, přitom nezapomínáte správně dýchat. Tímto způsobem posilujete spodní břicho. Další ze cviků se provádí ve vzporu. Zpevněné tělo v kliku zvedá jednu a druhou ruku. Cvičit se dá i při opření boku o loket a koleno, kdy zvedáte horní nohu. V pozici žáby pro změnu sedíte na patách, kolena jsou od sebe. Opíráte se o lokty, hrany rukou tlačíte do podložky. Jiným cvikem je pánevní most. Tehdy ležíte na zádech a pokrčíte nohy. Pak zvedáte pánev a záda až k lopatkám.

Než ale začnete cviky na Core provozovat, poraďte se nejdříve s instruktorkou. Cvičitelka vám vysvětlí, jak cviky správně dělat a opraví případné chyby. Díky ní získáte jistotu, že cviky provádíte správně a budou mít skutečný účinek.