Postava typu tužka (obdélník): Jezte bílkoviny a ovoce, dejte si pozor na čokoládu

Chlapecky působící typ

Existují různé typy ženských postav, přitom u každé z nich je hubnutí trochu odlišné. Recept na snižování hmotnosti, který funguje pro postavy typu hrušky, nemusí být použitelný pro postavu typu obdélník, někdy také označovanou jako válec, tužka či trubka. Proto si zjistěte, jakou postavu máte a podle toho se při hubnutí řiďte.

Vysvětlíme si, jaké výhody a nevýhody má postava typu obdélník, která působí u žen spíše chlapeckým dojmem. Ačkoli mnoho žen s příliš bujnými vnady by jásalo mít takovou postavu, vy máte nejspíše jiný názor. Možná máte pocit, že nejste dostatečně sexy.

Pozor na břišní tuk

Žena s postavou typu obdélník má nevýrazný, prakticky neviditelný pas. Pokud přibere, potom většinou na břiše, což ještě více podpoří neviditelnost pasu, nebo také na bocích, což také zdůrazní její typ postavy.Tuk se nejčastěji ukládá právě v partiích břicha a boků. To je nebezpečné vzhledem ke kardiovaskulárním chorobám. V oblasti břicha je tuk nejhorší, zejména při vyšší nadváze, proto si na něj ženy s obdélníkovou postavou musí dávat pozor a snažit se udržet si štíhlou linii. Zdravá strava by měla vašemu jídelníčku dominovat.

Ramena i boky jsou u této postavy stejně široké. Dále se ženy typu obdélník, či chcete-li válec, vyznačují rovnými spíše útlejšími rameny a nepříliš velkými prsy. Jejich zadek bývá plochý. Uvedené somatotypy postav nemají většinou žádné problémy s množstvím tělesného tuku. Kila nabírají pomalu, problematická je ovšem tvorba svalů, kterých nemívají mnoho.

Hlídejte si pravidelné jídlo

Jak zhubnout s obdélníkovým tvarem těla? Při hubnutí u tohoto typu postavy je důležitý zejména pravidelný příjem potravy. Měly byste jíst minimálně pětkrát denně, nikdy nevynechávat dopolední ani odpolední svačinu, případně si dopřát i druhou večeři a v tomto případě tedy jíst tedy šestkrát denně, ovšem v menších porcích. Soustřeďte se zejména na příjem kvalitních bílkovin a také na dostatečný přísun ovoce a zeleniny. Vynechat byste naopak měly sladkosti a čokoládu.

Posilujte, ať si vypracujete svaly

Nejvhodnější cvičení pro tvarování postavy typu obdélník a také pro hubnutí této postavy je aerobní. Nezbytné je také cvičení zaměřené na zpevňování celého těla a posilování svalů.

Nejlepší je cvičení v posilovně, kde si ženy na přístrojích nastaví menší zátěž, se kterou se ale provádí větší počet opakování. Posilovací cvičení je také možné si rozvrhnout do více etap. Například jeden den se zabývat jenom zadečkem, další den přejít na jiné partie. Pravidelným posilováním se vypracovávají svaly, které často ženám s chlapeckou postavou chybí. Nárůstem svalové hmoty se vám také podaří zaoblit příliš strohé křivky. Proto také některé ženy s touto postavou vypadají kostnatě a nepůsobí příliš sexy.

Mezi další vhodná cvičení pro postavy typu obdélník patří i kalanetika, power jóga a plavání.

Vybírejte si přiléhavé šaty

Velmi podstatnou otázkou je i jak se oblékat, jste-li postava typu obdélník. U tohoto somatotypu jde především o to, zdůraznit ženské křivky, které jsou mnohdy potlačené. Potíže způsobuje hlavně nevýrazný pas. Proto nepoužívejte žádné pásky, které by na to upoutaly pozornost, zapomeňte i různé neforemné pytlovité šaty, které vám většinou budou zbytečně přidávat pár kilo navíc, nevhodné jsou i různé zavinovací modely. Naopak si vybírejte přiléhavé šaty, a to hlavně v oblasti pasu. Ideální jsou pouzdrové šaty.

Napsat komentář