Potravinová pyramida: Vodítko pro správné stravování

Potravinová pyramida se skládá ze čtyř pater, do nichž jsme rozmístili celkem šest skupin potravin. Popis každé skupiny potravin přitom obsahuje i informace, kolik porcí z ní bychom měli denně sníst, abychom dostali každodenní porci nezbytných živin.

Největší množství potravin bychom měli jíst ze skupin umístěných na základně pyramidy. Tyto zdravé potraviny by se měly stát základem našeho jídelníčku. V horních patrech pyramidy se doporučované porce snižují.

1. patro skrývá obiloviny

První patro pyramidy obsadily obiloviny, tedy především pšenice, žito, ale také oves, pohanka nebo špalda. V této skupině samozřejmě najdeme také výrobky z nich, tedy těstoviny a pečivo a také rýži. Pro naše tělo se tato skupina potravin stává zdrojem sacharidů, z nichž získáváme energii. Také obsahují vitamíny, především ty ze skupiny B, minerální látky a vlákniny. Sníst bychom měli denně 3-6 porcí, přičemž nejraději v přírodní podobě, tedy celozrnné pečivo a těstoviny nebo natural rýži, ovesné vločky či jáhly.

2. patro plné ovoce a zeleniny

Druhé patro obsahuje ovoce a zeleninu. Ovoce obsahuje velké množství vody, obsah tuku a bílkovin je mizivý, ale najdeme v něm hodně jednoduchých cukrů, proto musíme být v jeho konzumaci opatrní. Zelenina se stává zdrojem vlákniny na hubnutí. Obojí potom obsahuje velké množství vitamínů, hlavně vitamínu C a vitamínů skupiny B.

Zeleniny bychom si měli denně dopřát 3-5 porcí, ovoce potom 2-4 porce. Nejlepší je pro konzumaci čerstvá zelenina, případně upravená vařením, dušením nebo zapékáním. Z ovoce také vymačkané šťávy. Naopak vyhnout bychom se měli ovocným kompotům, marmeládám nebo ovoci s polevou, protože tyto úpravy obsahují zbytečně velké množství cukru.

3. patro přináší mléko a maso

Ve třetím patře najdeme mléko a mléčné výrobky, libové maso a drůbež, ale také ryby, vejce, luštěniny a ořechy. Můžeme je považovat za zásobárnu bílkovin v potravinách, ale také tuků. V mléčných výrobcích najdeme spoustu bílkovin a vitamínů ze skupiny B, D a A a minerálních látek. Luštěniny obsahují méně kvalitní bílkoviny, ale zase dodávají vlákninu. Maso poskytuje železo, ryby nabízejí jód. Mléčných výrobků bychom denně měli zkonzumovat 2-3 porce, luštěnin, ryb, masa či drůbeže, ořechů nebo vajec pak 1-3 porce.

Se 4. patrem plným tuků a cukrů opatrně

Čtvrté patro, vrcholek pyramidy, obsahuje hlavně volné tuky, cukry a sůl, tedy vesměs nepříliš zdravé potraviny, s nimiž bychom měli zacházet jenom velmi opatrně. Navíc část z nich do sebe dostáváme i v jiných potravinách jako takzvané skryté tuky a cukry.

Nejlepšími tuky jsou kvalitní rostlinné oleje, zejména slunečnicový a řepkový. Naopak co nejméně bychom měli konzumovat čokolád, tučné slaniny, bůčku, smetanových výrobků, chipsů, slaných oříšků atd. Denní maximum jsou v tomto případě dvě porce.

Zkombinujte si vyváženou stravu

Potravinová pyramida nám pomůže vytvořit dietní jídelníček. Například vést si evidenci zkonzumovaných porcí z určité skupiny potravin a průběžně ji porovnávat s množstvím, které se doporučuje a na základě toho si upravovat stravu tak, aby byla pestrá, vyvážená a výživná. Sestava přitom zohledňuje potřeby průměrného člověka, fyzicky pracující lidé budou mít potřeby o něco vyšší.