Potraviny, které do smoothie nepatří!

Smoothie je považováno za zdravý nápoj, ovšem za předpokladu, že obsahuje ty správné ingredience. V opačném případě může jít o vysoce kalorickou bombu, která vašemu zdraví i linii nijak neprospěje.

Jděte na to jednoduše

Máte-li doma čerstvé ovoce, zeleninu, kvalitní mléčné výrobky, ořechy a semínka, jste dokonale vybaveni a zároveň i připraveni udělat si lahodné a nutričně výživné smoothie. Žádné jiné ingredience do něj totiž nepatří.

Najdou se však tací, kterým k přípravě smoothie základní potraviny nestačí a při snaze jej obohatit, hází do něj, co je zrovna napadne.

V takovém případě ale nelze mluvit o zdravém nápoji, jelikož výsledný produkt obsahuje nadbytek tuků a sacharidů.

Nikdy do smoothie nepřidávejte

Sladidla

Cukr ani tekutá sladidla všeho druhu nemají ve smoothie co dělat. V případě vhodně zvoleného ovoce bude váš nápoj sám od sebe přirozeně sladký a vy nebudete mít potřebu ho čímkoli doslazovat.

I u samotného ovoce však buďte opatrní, zvláště pak u přezrálých kusů. Ty zvyšují glykemický index a energetickou hodnotu výsledného nápoje.

Sušené ovoce

Pro přípravu smoothie volte ovoce vždy čerstvé, nejlépe jeho vodnaté druhy. V sušené podobě žádnou vodu neobsahuje, zato velké množství cukru ano. Navíc, abyste se jím nasytili a své chutě dostatečně uspokojili, museli byste si jej dát ve větším množstvím.

Ovocný džus

I v případě ovocného džusu jde o jednu a tu samou písničku složenou ze slov „cukry“ a „kalorie“. Mimo to se jeví jeho přidávání do smoothie jako holý nesmysl. No řekněte sami, proč přidávat do domácího, čerstvě připraveného ovocného nápoje kupovaný přeslazený koncentrát s přídavkem aromat a jiných aditiv?

Ochucený jogurt

Jak už bylo uvedeno v úvodu, jogurt ano, ale bílý, bez přidaného škrobu a umělého cukru. Věřte, že ochucovadel není pro přípravu smoothie třeba.

Naopak při použití bílého či zakysaného mléčného nápoje a konkrétního druhu ovoce hravě dosáhnete vámi požadované chuti, ve výsledku lepší než té kupované.

Jogurty volte s vyšším obsahem tuku a živými probiotickými kulturami.

Zmrzlina

Vysoké letní teploty k ochlazení doslova vybízejí, ale jistě tušíte, že v dietním jídelníčku své místo nemají. Smoothie se zmrzlinou navíc není smoothie, ale spíše mléčný koktejl plný přebytečných kalorií, jednoduchých cukrů a nezdravých tuků.

Smoothie dokáže být výživnou snídaní či svačinou, avšak za předpokladu absence jakékoli z výše jmenovaných „zakázaných“ ingrediencí. Vsaďte proto na základní potraviny, které vašemu zdraví nejvíce prospějí.

Vychutnejte si své smoothie naplno a radujte se z jeho přípravy a konzumace, díky čemuž jste zase o krok blíže ke zdravému a dobře vypadajícímu tělu!