Povzbuzující rostlina Guarana pomáhá snižovat chuť k jídlu

Magická rostlina Guarana

Keř nebo malý strom paulinie nápojné, zvaný guarana, pochází z oblastí Venezuely a severní části Brazílie. Zde žijící kmeny Tupi a Guaraní tuto rostlinu odpradávna považovaly za magickou. Využívaly ji k léčení různých trávicích potíží a jako zdroje síly. Vztahuje se k ní i mnoho různých legend. I moderní medicína uznává, že guarana může lidskému tělu velmi prospívat.

Ideální doplněk do naší domácí lékárničky

Velkým přínosem jsou povzbuzující účinky guarany. Rostlina tohoto jména pomáhá snižovat únavu, díky jejímu působení se člověk udržuje v bdělém stavu, nepolevuje ani jeho pozornost, proto se jako potravinový doplněk hodí i pro lidi v náročných profesích nebo pro studenty připravující se na zkoušky. Tedy všude tam, kde lidé zažívají stres. Pomáhá překonávat stavy depresí, vhodný je při rekonvalescenci po nemoci, kdy lidské tělo potřebuje povzbudit. Ženy využívají jejího působení v době menstruace, kdy příznivě ovlivňuje příznaky premenstruačního syndromu a snižuje bolest.

Guarana povzbuzuje nervovou soustavu a činnost mozku. Po požití guarany se vám výrazně zlepší paměť, mnohem lépe se soustředíte. Zároveň guarana také čistí střeva, proto se používá při problémech s trávením, zejména během dlouhotrvajících průjmů. Navíc v těle odbourává volné radikály, takže pozitivně působí i proti rakovině. Zmiňovaný výčet účinků guarany vypovídá o tom, že by v naší domácí lékárničce neměla chybět.

Bylina vhodná pro zdravé hubnutí

Vás ale především zajímá její využití při snižování tělesné hmotnosti. Guarana a hubnutí se velmi dobře rýmuje. Je to dáno stimulujícím působením, které pomáhá nastartovat k činnosti nejenom nervový systém. Proto se guarana úspěšně využívá při redukčních dietách. Snižuje chuť k jídlu, čímž významně přispívá k dodržování správného dietního režimu. Pomáhá tišit záchvaty hladu při dietách. Pravidelným užíváním guarany tedy můžete podpořit svoji snahu o snížení hmotnosti a díky nižší chuti k jídlu si novou váhu také udržet.

Protože guarana je přírodní prostředek, nemusíte mít obavy, že do organismu dostáváte nějaké chemické látky. Odborníci na rostlinné přípravky ovšem upozorňují, že guarana sama o sobě přebytečná kila spalovat neumí. Její účinek při hubnutí spočívá především v tom, že tlumí pocit hladu. Takže reklamní sdělení, jak rychle odbourává tuky, je třeba brát s určitou rezervou. Užitečná je ale třeba při dietách, ve kterých snižujete příjem kalorií. Díky jejímu působení nebudete trpět hlady, ačkoli jste jedli méně, než jste byli dosud zvyklí.

Účinnější než káva

Odborníci dokonce dnes doporučují výtažky z gurany, které jsou podle jejich názoru v boji proti přílišné únavě mnohem účinnější než káva. V porovnání s kávou také nepřekyselují žaludek. Pijete-li pravidelně ve větším množství kávu, může dojít k tomu, že v žaludku budete mít příliš mnoho kyselých šťáv. Pokud ale budete pravidelně brát výtažky z guarany, vydrží vám stav bdělosti způsobenými jejími účinky až dvojnásobnou dobu než po vypití kávy.

Navíc váš žaludek nebude nijak trpět. Jak je to možné? Guarana obsahuje až dvojnásobek kofeinu proti kávě a kofein se navíc neuvolní najednou jako u kávy, ale postupně. Tím je jeho účinek mnohem delší. Dobré je také smíchat výtažek z guarany s citronovou šťávou, která posiluje jeho účinky.

Napsat komentář