Pozor na vánoční jídelníček

Rozhodli jste se, že budete zdravě jíst a začali jste cvičit? Určitě máte ze sebe nejen radost a dobrý pocit, ale také vidíte první úspěchy na své postavě. Ale blíží se Vánoce a to znamená spousty jídla, sladkostí, cukroví, řízků a salátu. Už se Vám sbíhají sliny? V těchto dnech volna jde ale především o to být s rodinou a užívat si volna.

Sklony k přejídání

Ve většině domácností obsahuje vánoční jídelníček rybí polévku, smaženého kapra a bramborový salát. Již u velkého počtu domácností kapra nahrazují klasické řízky a hovězí polévka s játrovými knedlíčky. To určitě nemusíte měnit a kvůli štíhlé linii vynechávat, ale zaměřte se spíše na stravování přes celý den, pozor na drobné zobání cukroví, jakmile jdete okolo nazdobeného tácu a také hodování na návštěvách. Myslete také na svůj žaludek, pro který je to obrovský šok, když dostane za pár dnů takový přísun jídla jako jindy za týden. Dojídání všeho jídla, co je doma a tím i přejídání, je prostě český zlozvyk, ale lze se tomu ubránit.

Stravovací návyky z dob minulých, čočka, kapr bez trojobalu a majonézy… „To je přirozené stravování. Ne jako dnes, když si lidé pořizují na Vánoce podivnou stravu jako klobásy a vepřové, vánočky si mažou máslem a cukroví pojídají od rána do večera,“ říká lékařka Kateřina Cajthamlová, specialistka na zdravé stravování. A má pravdu. Český zlozvyk v předhánění, kdo napeče víc druhů cukroví, je dalším nešvarem, který pak nutí celou rodinu, aby všechno to napečené cukroví snědla.

Raději ovoce

Samozřejmě, že Vánoce nejsou o půstu a zákazu sníst cokoliv sladkého, ale spíše o menších porcích, více ovoce a také pohybu. Malé hříchy se na Vaší postavě neprojeví. Na Vánoce platí ještě víc jíst pomalu a jídlo si vychutnávat. Tímto také docílíte toho, že nebudete mít potřebu si jít přidat a sníst toho tak mnohem víc. Dnešní konzumní podoba Vánoc všem těmto stravovacím neřestem bohužel jen přispívá. Ze všech stran se na nás hrnou plakáty s nabídkami sladkostí, vánoček a masa, ale nikde už nevidíte žádné ovoce.

Běžte se o Vánocích projít s rodinou do zasněženého lesa nebo vyzdobeného města a udělejte tak něco pro své tělo, ale také svoji duši. Určitě budete mít po procházce mnohem lepší náladu. Pokud máte i tak potřebu očistit tělo od nezdravého jídla, dejte si po procházce na zahřátí zelený čaj.