Pracharanda – oslaďte si život v dietě

Zdraví prospěšné sladidlo

Znovuobjevená pracharanda neodmyslitelně patří do dietního jídelníčku. Toto přírodní sladidlo je nejen chutné, ale také zdraví prospěšné a na přípravu velmi jednoduché.

Domácí výroba

K výrobě pracharandy zvolte pro vás dostupnou odrůdu hrušek. Hrušky nejprve dobře očistěte, následně je usušte a umelte. Výslednou drť prosejte a uchovávejte v suchu v dobře uzavíratelné nádobě.

Milovníci výraznějších chutí mohou hruškový prášek smíchat se skořicí, kardamomem či jiným kořením.

TIP: K výrobě pracharandy zvolte tvrdší, dobře zralé a sladké plody hrušek s nižším obsahem vody. Vodnaté kusy po usušení neztrácejí na vlhkosti, a tak časem mohou začít plesnivět.

Využití sladidla

Pracharanda má v kuchyni všestranné využití. Osladí jakýkoliv moučník, zahustí omáčku, dochutí kávu či jiné nápoje.

Posypat s ní můžete sladké kynuté knedlíky, bramborové šišky, tvarohové nebo makové koláče, ovesné či jiné kaše, jogurty atd.

Vychutnat si ji můžete také v podobě výtečného hruškového čaje. Usušenou drť stačí přelít horkou vodou.

Zkrátka a dobře, vaší fantazii se meze nekladou.

Recept: Rýžová kaše s pracharandou

Ingredience:

Postup:

  1. Vločky vysypte do hrnce, zalijte mlékem a přiveďte k varu.
  2. Kaši vařte za stálého míchání do zhoustnutí.
  3. Jablko omyjte a nakrájejte na tenké plátky.
  4. Hotovou kaši přelijte do misky, vmíchejte do ní čokoládu, máslo, ozdobte ji plátky jablek a poprašte pracharandou spolu se skořicí.