Jak přežít vánoční svátky bez rizika přibírání?

Nečekané lenošení po roce honění

Plné stoly dobrot, které si jindy během roku většinou nedopřejeme, tak vypadá vánoční hrozba. Proč ale vlastně během Vánoc tolik přibíráme? Důvodů je hned několik.

V průběhu roku se neustále honíme. Jedna činnost následuje druhou a zřídkakdy máme tolik času, abychom strávili byť jenom jediný den nicneděláním. O Vánocích tuto příležitost máme. Štědrý den sice bývá ještě honička, jak nachystat slavnostní tabuli, ozdobit stromeček, usmažit kapra, připravit salát. Další dva dny ale máme navařeno, přichystáno a tudíž si rádi užijeme lenošení.

Neumíme říct dost, nudu i deprese zaháníme jídlem

Neděláme vlastně vůbec nic. Sledujeme televizi, mlsáme cukroví a navařené dobroty, maximálně jdeme na návštěvu, kde opět jíme. Většinou naprosto pomíjíme jiné aktivity než sledování pohádek a jedení. Často také jíme jenom proto, že jídlo máme stále na očích a že je to prostě zvykem.

Ruku na srdce: Kdy jindy si všechno jídlo vystavíme na stůl, když ne o Vánocích? Neumíme zkrátka říci ne, i když už máme dost. Nevěnujeme se svým běžným aktivitám, ať už pracovním nebo svým koníčkům, a tím pádem máme spoustu času. Můžeme se proto nudit a nudu zahánět jídlem.

Také sváteční dny jsou plné vzpomínek na ty, kteří už tu nejsou, zvýšená pozornost se věnuje rodině, která ne vždy a všude je funkční, a proto přicházejí na řadu deprese z nepodařených vztahů – i ty nevědomky zajídáme. Jak proti tomu bojovat?

Ven ze začarovaného kruhu

Budete-li dodržovat následující pravidla, možná po Novém roce potěšeně zjistíte, že se ručička váhy vůbec nehnula.
1. I když vstanete pozdě, nevynechejte snídani, první jídlo dne. Zaplní vám žaludek, nastartuje metabolismus a díky tomu nebudete mít potřebu se přejídat.

2. Je chybou úplně vynechat pohyb. Pokud je alespoň trochu slušné počasí, jděte se na hodinu projít do parku. Jdete na návštěvu za rodinou nebo přáteli? Zkuste jít alespoň část trasy pěšky.

3. Sledujete-li televizi, dejte si z dosahu veškeré jídlo, ať už je to cokoli, cukroví, chlebíčky. Všeobecně se ví, že při koukání na televizi toho sníte docela hodně, i když o tom vlastně ani nevíte. Je-li v dosahu miska s nějakou dobrotou, prostě uzobáváte. Takže pryč s dobrotami, soustřeďte se jenom na svoje kulturní zážitky.

4. Vyhýbejte se slazeným nápojům, limonádám s bublinkami. Dejte si k ruce lahev neperlivé vody nebo konvičku s neslazeným čajem a občas se napijte. Budete dříve sytí.

5. Zrádný je také alkohol, kterému se o svátcích a Silvestru asi úplně nevyhnete. Odpusťte si ale panáky pálenek nebo sladké likéry. Sáhněte raději po kvalitním suchém víně.

6. Nevystavujte si všechny dobroty na očích. Jakmile si pro mísu s cukrovím budete muset dojít do spíže, vězte, že ho nakonec sníte mnohem méně, než když ji budete mít neustále uprostřed stolu.

7. Snažte se neřešit různá rodinná témata. Vánoce jsou i tak stresovou záležitostí, proto nechte sporná témata na jinou chvíli. Povede to jenom k hádkám nebo depresím, jejichž následky potom budete hojit u plné misky bramborového salátu.

8. Nedopusťte, aby vás přepadla nuda a jedli jste z nedostatku jiné činnosti. Pokud máte volný den, naplánujte si nějaký program, ideálně z oblasti těch, na které se těšíte, a přitom je neustále odkládáte kvůli nedostatku času. Léta si říkáte, že byste rádi vytáhli zaprášené brusle ze skříně a šli je vyzkoušet? Tak to udělejte.