Při hubnutí si naordinujte běhání do chodů

Kardiologové doporučují intervalový trénink

Pro velkou část populace je chození do schodů zlem, kterému se pokud možno vyhýbají. Jsou ochotni ho absolvovat jedině tehdy, je-li výtah mimo provoz a i tak se skřípěním zubů. Pravda, pokud pracujete ve dvanáctém patře věžáku a poruchy výtahu bývají časté, je to už opravdu nepříjemné, ale chodit nebo dokonce běhat do schodů je zdravé.

Výborně tímto způsobem posilujete srdeční sval, který získává trénink. Proto chůzi i běh do schodů doporučují zejména kardiologové. Kromě toho se do chůze a běhání zapojují všechny svaly dolních končetin, tedy stehna, hýždě i lýtka, také břišní svaly dostávají trochu zabrat a při správné technice běhu i paže.

Kardiologové tvrdí, že jde o ekvivalent běhu do prudkého kopce, při kterém rychle dosahujete maxima minutového srdečního výdeje. Z těchto důvodů jde o vynikající způsob intervalového tréninku. Například můžete střídat běh s chůzí. Jedno patro poběžíte, jedno patro půjdete a máte dokonalý a přitom na prostor a čas naprosto nenáročný trénink tělesné kondice, který zvládnete třeba v práci o malé pauze.

Pozor na hrozící kolaps

Výhodou je, že k tomuto sportu nepotřebujete žádné speciální vybavení. Vystačíte si se schodištěm u vás v domě, v budově vaší firmy, nebo třeba někde v parku, pokud je na strmém svahu. V práci vám stačí přijít o chvíli dřív před začátkem pracovní doby a vyběhnout nahoru. Pokud to budete dělat den co den, uvidíte, že se to pozitivně projeví na vaší kondici.

Podobně jako jiné formy pravidelného cvičení snižuje běh do schodů rizika civilizačních chorob, hlavně infarktu a ischemické choroby srdeční. Ovšem vzhledem k tomu, že se při tomto běhu rychle dostáváte na maximální tepovou frekvenci, je třeba být opatrní, pokud nejste trénovaní, aby vám srdce nezkolabovalo.

Sportovci, kteří tvrdě trénují, mají číslo maximálního minutového srdečního výdeje vyšší, protože jsou zvyklí na pravidelnou vysokou zátěž. Vy ovšem ne, a proto se nepokoušejte hned na začátku své nové sportovní aktivity strhnout. Postupně si třeba přidávejte jedno patro běhu, běhejte rychleji.

Ideální sport pro tvarování postavy

Jakmile si zvyknete na určitou zátěž, můžete ji postupně zvyšovat. Třeba tím, že si na běhání přibalíte batoh na záda, dáte si do každé ruky tašku, takže tím zapojíte do činnosti ještě více také zádové svaly a svaly rukou a běh se zátěží už se vyrovná tvrdému tréninku v posilovně. Pro ještě větší zapojení všech svalových partií můžete například běhat schody po dvou, přitom ještě více zapojujete svalové partie dolních končetin.

Chůze a běh do schodů je ideální pro tvarování postavy v problematických partiích (břicho, stehna). Klouby při běhu do schodů také trpí mnohem méně než při klasickém běhání, protože nedopadáte na zem z tak velké výšky. Proto se tento druh běhání doporučuje třeba i po úrazech kloubů nebo operacích dolních končetin.

Jak začít? Jestliže jste netrénovaní, začněte nejprve do schodů denně chodit. Dělejte to alespoň čtrnáct dní, a když se budete cítit dobře, začněte pozvolna běhat. Na úvod běhu se ale vždy rozcvičte. Krátce se protáhněte, jděte několik pater, abyste se ztuhlým tělem nestartovali do plného nasazení a nedošlo k úrazu. Stejně by po skončení běhu měla následovat fáze protažení a zklidnění opět formou chůze.