Vápník je látkou, důležitou především pro zdraví kostí a zubů. V organismu má ale i mnoho dalších důležitých úkolů (podílí na srážení krve, imunitě, ale i nervosvalové činnosti).
Přísun vápníku je důležitý zejména v období dětského věku a dospívání, jelikož právě tehdy tělo určí, zda bude kostní hmota v průběhu dalších let dostatečně mineralizovaná.
Na dostatek vápníku by měly dbát i ženy středního věku, u kterých probíhají hormonální změny. Riziko osteoporózy se v tomto věku několikrát zvyšuje.
Odkud vápník čerpat?
Vápník se přirozeně vyskytuje jak v živočišných, tak v rostlinných zdrojích. Nejznámějším zdrojem vápníku je mléko, odkud je vápník nejlépe vstřebatelný, a to něco kolem 30 %.
Mléko obsahuje látky podporující jeho využitelnost jako je vitamin D nebo mléčný cukr, tzv. laktóza.
Dále vápník můžete čerpat i ze sardinek, pokud je jíte i s kostmi. Naleznete ho ale i v některých rostlinných zdrojích, přičemž jeho využitelnost odtud je poněkud odlišná.
Rostlinné zdroje vápníku, ano či ne?
Jak je to tedy s rostlinnými zdroji vápníku, mohou nahradit přísun mléka a být plnohodnotným zdrojem vápníku? Ne tak úplně.
Zatímco využitelnost vápníku z živočišných zdrojů je něco kolem 30 %, u většiny rostlinných zdrojů je to potom kolem 5-10 %.
Ty rostlinné obsahují kromě vápníku i další složky, jako jsou například fytáty či oxaláty, které obsažený vápník vyvazují, a poté je tedy jeho využitelnost mnohem horší.
Ovšem i v rostlinné říši můžete narazit na výjimky, mezi které patří třeba brokolice nebo kapusta, u kterých je využitelnost tohoto prvku mnohem vyšší, než je tomu u dalších rostlinných zdrojů.
Nejlepší možné řešení
V ideálním případě byste měli rostlinné i živočišné zdroje střídat a zajistit si tak ve svém stravování co největší různorodost.
Pokud chcete přijímat dostatek vápníku ze stravy a vyhnout se nepříjemnostem spojeným s jeho nedostatkem, nezbývá vám opět nic jiného než udržovat svůj jídelníček pestrý a dbát na dostatečný přísun potravin obsahující tuto živinu.
Na dostatek vápníku byste se pak měli zaměřit zejména v období dospívání, anebo u žen středního věku, které prochází hormonálními změnami a může u nich být zvýšené riziko výskytu osteoporózy.