Připravte si zdravou a chutnou snídani

Divíte se, proč pravidelně večer sedíte u televize a cpete se brambůrky, které následně zajídáte čokoládou a zapíjíte kolou? Možná je to vaší absencí ranní stravy, tedy snídaně. Zbavte se pravidelných večerních posezení u ledničky a začněte dodržovat jednoduché rady pro zdravou a výživnou snídani. Rozdíly poznáte ihned – více energie po celý den, lepší nálada,redukce hmotnosti a klidný spánek. S přecpaným břichem se večer neusíná zrovna nejlépe.

Snídaně je základ

Snídaně je často podceňována a leckdy není jasně zdůrazněná její důležitost. Právě snídaně je základ úspěšného dne a to není jen reklamní slogan na některé z oblíbených sušenek nebo cereálií. Po dlouhém spánku je třeba dodat tělu energii, nejlépe kvalitním jídlem, které nám pomůže tělo nastartovat do nového dne.

Zdravá strava na snídani může pro někoho vypadat jako dietní jídelníček. Je to ale zpravidla díky tomu, že jsme na snídani zvyklí jíst absolutně nevhodná jídla. Jsou to majonézové pomazánky, salámy, bílé pečivo, sladké pečivo jako jsou koláčky a koblížky, dále ale i například cereálie a müsli, která jsou plná cukru. Právě po těchto surovinách nám vzniká „vlčí hlad“. Klesne hladina cukru v krvi a tělo chce znova velký nášup energie. Správná snídaně tak vypadá úplně jinak.

Co si ráno dáme?

Ranní strava by měla být bohatá na cukry, to ano. Ale ne rozhodně na ty, které nám doporučují výrobci sladkých sušenek. Jednoduché cukry na snídani rozhodně nejsou vhodnou volbou. Potřebujeme složitější polysacharidy, které nám dodávají energii postupně v průběhu celého dopoledne. Zároveň dostatečně zasytí.

Optimálním jídlem po ránu tak jsou ovesné vločky bohaté na vlákninu. Jejich konzumace je zdraví prospěšná. Sacharidy po ránu tělo nastartují a dodají nám energii. Ovesné vločky konkrétně můžeme konzumovat s medem a rozinkami, abychom zlepšili jejich chuť a to vše můžeme ještě kombinovat s mléčnými výrobky, protože právě ony patří mezi potraviny bohaté na bílkoviny.

Po ránu si ale můžeme dát i celozrnný chléb s tvrdým sýrem, šunkou, zeleninou a zeleným čajem. Nemělo by se jednat jen o tmavý chléb, ale o opravdu celozrnný vyrobený ze šrotu. Má totiž jinou strukturu a dobře chutná.

Kila půjdou dolů

Právě taková snídaně obsahuje již zmiňovanou vlákninu. A vláknina na hubnutí působí jako skvělý pomocník, díky kterému se zbavíme škodlivých látek v těle, lépe trávíme a efekt redukce hmotnosti se násobí a funguje mnohem rychleji. Snídaně tak má možná mnohem větší vliv, než jste si doposud uvědomovali.