Přírodní antibiotika, která se vyplatí mít vždy po ruce

Zbavit se bacilů a posílit organismus zároveň můžete běžnými potravinami, jakými jsou med, česnek, křen, zázvor nebo třeba šalvěj.

Jak s těmito vzácnými zdroji přírody naložit se dozvíte v následujícím článku.

Med

O medu a jeho léčivých účincích věděly už naše babičky. Díky jeho antiseptickým, antimykotickým a protizánětlivým účinkům se dokáže vypořádat s virovými i bakteriálními infekcemi.

Zároveň umí detoxikovat játra, zmírnit srdeční onemocnění i žaludeční vředy.

Preventivní dávka medu se v případě dospělých jedinců pohybuje kolem 40 g denně, přičemž vhodné je upřednostnit jej v bio kvalitě.

Stoprocentního využití všech zdraví prospěšných organických kyselin, vitamínů, minerálů a silic, které med nabízí, dosáhnete jeho konzumací v tepelně neupravené podobě.

Česnek

Vzhledem k extrémnímu obsahu silice alicin, antibiotických a hormonálních sloučenin je česnek právem považován za velmi silný lék.

Jeho sílu můžete využít například při boji proti bakteriím, parazitům, virům či plísním.

Jeho konzumací také podpoříte látkovou výměnu v krevním oběhu, docílíte nižšího tlaku, posílíte vaše srdce, zmírníte bolesti žil i cév a napomůžete regeneraci pokožky a zpomalení jejího přirozeného stárnutí.

Pozitivních účinků docílíte každodenní konzumací alespoň jednoho stroužku česneku v syrovém stavu, a to v nasekané, nadrcené či nastrouhané podobě.

Křen

Za léčivou rostlinu je křen považován zejména pro jeho nadměrný obsah éterických silic, vitamínu C, antibakteriálních a antioxidačních účinků.

Vhodné je křen užívat v rámci prevence proti virovým chorobám, prvokům a houbám. Svou úlohu rovněž sehrává při revmatickém postižení kloubů, dále pomáhá povzbuzovat činnost trávicí soustavy, krevního oběhu a celkového prokrvení těla.

Zázvor

Zmocní-li se vás viróza či nachlazení, je zázvor vašim ideálním společníkem. Látky v něm obsažené mají širokospektré účinky na lidské zdraví. Právě díky nim je zázvor velmi silným antioxidantem podporujícím imunitu.

Velmi účinně působí v boji proti nádorovému bujení, mikrobům a virům.

Zařadit zázvor do vašeho jídelníčku se vyplatí i pokud ztrácíte chuť k jídlu, nebo máte-li problémy se střevní peristaltikou. Pomáhá mimo jiné i při nevolnostech a zažívacích obtížích.

Šalvěj

Třebaže síla šalvěje závisí na místě výskytu této rostliny, tvořena je až z 2,5 % silicemi, tříslovinami, hořčiny a antibiotickými i estrogenními látkami.

Šalvěj není vhodné užívat dlouhodobě, a to kvůli toxickému thujonu, jejž obsahuje. Výborně však funguje jako kloktadlo při krvácení dásní, zánětech dutin či angíně.

Svou roli léčiva plní i v případě výtoků, zánětech kůže, krvácivých ran, harmonizace nervové soustavy, podpory srdeční činnosti, či v boji s cukrovkou.

Pozor!

Ačkoli jsou všechny výše zmiňované potraviny účinnými léky, nejsou vhodné pro každého. S ohledem na váš zdravotní stav, respektive zdravotní obtíže či jiná omezení (nižší věk, těhotenství apod.) se o jejich užívání nejprve poraďte se svým ošetřujícím lékařem.