Psychohygiena jako cesta k nižší hmotnosti

Psychohygiena neboli duševní hygiena se zabývá ochranou duševního zdraví a zvyšováním odolnosti proti vlivům, které na něj negativně působí.

Důležité je posilování duševní kondice, rovnováhy a pohody, stejně jako schopnost naučit se předcházet psychickým problémům.

Spánek

Spánek je jednou ze základních potřeb každého člověka. Podporuje výkonnost, jasné myšlení, obranyschopnost organismu, a dokonce prodlužuje život.

Kvalitní spaní příznivě ovlivňuje také hubnutí, protože se při něm spalují tuky a metabolismus pracuje. Podle studií to funguje nejlépe u těch jedinců, kteří spí alespoň 7-8 hodin denně (ne však méně nebo více).

Pro dobrý spánek a s tím související spalování tuků a fungování metabolismu se doporučuje spát v chladnější (kolem 19oC), klidné, tiché a zatemněné místnosti.

Před spaním se nedoporučuje pití kávy a čaje, dále jezení a ulehávání ke spánku i vstávání v pravidelnou dobu.

Při problémech s usínáním mohou pomoci bylinky, aromaterapie, horká koupel, fyzická aktivita nebo zvýšení přísunu hořčíku.

Výživa

Jídelníček nemá vliv jen na vaši hmotnost, ale i na celkové zdraví. Psychohygiena pomáhá řešit stresové situace, které u mnoha lidí vedou k přejídání nebo naopak k nechutenství.

Mezi základní zásady správného stravování patří:

  • častější pojídání menších porcí
  • snaha o to, aby váš energetický příjem nebyl větší než výdej
  • častější dopřávání si ovoce a zeleniny
  • upřednostňování celozrnné mouky před bílou, libového masa a ryb před červeným masem a uzeninami
  • vyhýbání se sladkostem (rafinovanému bílému cukru), slaným pochutinám a fastfoodu
  • schopnost vhodně kombinovat přísun bílkovin (např. z luštěnin), komplexních sacharidů (např. ze sladkých brambor, luštěnin, ořechů, ovoce, obilnin – ovsa, pohanky, hnědé rýže, celozrnné mouky) a zdravých tuků (např. z mořských ryb, řepkového a olivového oleje, lněných a sezamových semínek, ořechů, avokáda, sóji, kvalitních margarínů)
  • nezapomínání na nezbytné vitamíny (antioxidanty) a minerály
  • dodržování pitného režimu

Pohyb

Cvičení a sport zlepšuje fyzickou kondici a je prevencí různých zdravotních potíží souvisejících s obezitou, vysokým krevním tlakem apod. Má vliv i na duševní zdraví, protože zvyšuje sebevědomí a zlepšuje sebehodnocení. V neposlední řadě přispívá ke kvalitnímu spánku.

Při cvičení/tréninku dochází k uvolňování endorfinů, přezdívaných hormony štěstí a zvyšování hladiny serotoninu. Ve výsledku se člověk cítí psychicky mnohem lépe.

Věnujte se pohybu pravidelně (alespoň 3x týdně 30 minut). Vyberte si takovou aktivitu, která vás bude bavit.

Relaxační techniky

Psychohygiena pracuje i s jógou, Schultzovým autogenním tréninkem (využívá sugesce a představivosti k navození tělesných stavů vedoucích k uvolnění mysli) a Jacobsonovou relaxací (postupné protahování všech svalů těla).

Energičtější druhy jógy podporují spalování kalorií, a ásany (jógové pozice) vedou k lepší funkci různých orgánů. To má též vliv na spalování kalorií, tuků a rychlejší metabolismus. Jóga také pomáhá organismus detoxikovat.

Všechny relaxační techniky odbourávají stres, a tím podporují cestu ke zdravé hmotnosti.

Další způsoby psychohygieny

Duševní hygiena se zaměřuje také na pracovní prostředí a organizaci práce (aby člověk zůstal výkonný, avšak zároveň si uměl odpočinout), posilování a upevnění fungujících sociálních vazeb, ale především na vlastní hodnotový systém (uvědomit si, co je pro nás důležité, za čím si jít).

Všechno dohromady vede k duševní rovnováze, která jde ruku v ruce se správným životním stylem. Pomáhá nám odstraňovat stres a nevhodné návyky v životosprávě, které mají vliv i na hubnutí a udržení si zdravé hmotnosti.