Půst: Ideální nástroj k očistě těla, který pomáhá hubnout

Detoxikujte se ovocnými a zeleninovými šťávami

Dříve byl půst například součástí náboženských rituálů. Křesťané dodržovali a dodržují půst v době masopustu před Velikonocemi. I v současnosti nám prospěje, když se občas alespoň na krátkou dobu zřekneme jídla.

Jednodenní půst detoxikuje váš organismus a pomůže vám hubnout. Při půstu, i když bude velmi krátký, byste ale měli dodržovat určité zásady. Probereme nyní pravidla, jak držet půst. V průběhu půstu nekonzumujete žádné jídlo. Můžete si naordinovat jednodenní půst, kdy nebudete jíst, ale budete mít dovoleno pít ovocné nebo zeleninové šťávy. Vaše tělo tak bude mít dostatek vitamínů a budete-li dodržovat pitný režim, odplavíte ze svého těla velké množství škodlivých látek.

Někteří odborníci ale považují za půst jedině chvíle, kdy pijete pouze vodu, nejlépe destilovanou. Pokud si dopřáváte zeleninové šťávy, jde o dietu. Počítejte s tím, že další den po dni půstu, byste měli stravu zařazovat opatrně a postupně. Nedopřát si hned na úvod po půstu mastné a tučné jídlo, ale začínat s lehkými jídly a zeleninou.

Pravidelným odříkáním se zvýší odolnost vašeho těla

Zkoušejte provádět jednodenní půst každý týden. Sami uvidíte, jak to bude vašemu tělu prospívat. I když první půst možná pro vás bude nesnesitelný a budete čekat na to, aby přišel jeho konec, postupně zjistíte, že budete půst snášet čím dál lépe a snadněji. Pravidelně se opakující půst se pro vás stane receptem, jak zhubnout. I když nejdůležitějším přínosem půstu by měla být očista organismu, nikoli hubnutí, brzy zjistíte, že i díky půstu jdou kilogramy snáze dolů. Mějte ale na paměti, že půst není totéž jako redukční dieta. Pokud trpíte nějakými zdravotními obtížemi, měli byste také svůj úmysl dodržovat půst konzultovat se svým lékařem a v případě jakýchkoli potíží ho vyhledat. Půstu byste se ale měli vyvarovat, například jste-li diabetici, nebo trpíte jinými závažnými chorobami například štítné žlázy.

Vracejte do normálního režimu se zeleninou

Pokud budete dobře zvládat jednodenní půsty, můžete si dopřát i půsty delší. Zvládnout se dá i třídenní půst. Při takovém půstu dávejte pečlivý pozor na reakci svého těla. Pozorujte také moč, která může být tmavší právě proto, že se detoxikujete. Pokud bude moč výrazně tmavší, je to signál, že je tělo hodně zanesené škodlivinami. Proto se vraťte k jídlu a doplňujte své tělo zásobami tekutin. Pokud se vracíte z třídenního půstu zpátky k normální stravě, dělejte to pozvolna. Jezte především zeleninu, ideálně připravenou v páře a zpočátku jí nejezte příliš velké množství, to zvyšujte teprve postupně.

Nejde o recept, jak snadno a rychle odbourávat přebytečné kilogramy

Ti, kterým krátké půsty nedělají potíže, a chtějí se dále věnovat svému tělesnému a duševnímu rozvoji, mohou dodržovat i delší půsty o sedmi, patnácti, jednadvaceti nebo dokonce čtyřiceti dnech bez jídla.

Je třeba jej dodržovat opatrně právě proto, že se během něho mohou uvolňovat z těla různé nahromaděné škodliviny. Ledviny, které budou při půstu zatíženy více než obvykle, potom nemusí zvládnout všechny škodliviny odfiltrovat z těla ven a některé se tak mohou dostat i do krve. Následně může dojít i k otravě organismu. Proto je třeba dodržovat půst s rozumem a rozhodně ho nezaměňovat za recept, jak snadno a rychle zhubnout.

Napsat komentář