Ranní rozcvička pro pohodový den

Pro některé z nás má termín ranní rozcvička dodnes nepříjemnou pachuť drilu na dětském pionýrském táboře. Jenže takové ranní protažení, pokud ho budeme provádět správně, může příjemným způsobem zahájit náš nový den. Ostatně, známé české přísloví říká: „Ranní ptáče dál doskáče,“ a má pravdu.

Kdo ráno včas, v pohodě a pozitivně naladěný vstává, uchová si mnohem déle svůj optimismus a dobrou náladu mu hned tak něco nezkazí. Stačí chvíle soustředění na pohyb a správné dýchání a budeme se hned cítit mnohem lépe. Rozhodně příjemněji, než když se jediným naším ranním pohybem stane zoufalý úprk na autobus, který nás navíc zastihne ve chvíli, kdy na něj nejsme fyzicky připravení a cítíme se po něm jako trosky.

Silová cvičení vynechte

Ruku na srdce, vstát o čtvrt hodinku dříve, abychom si mohli krátce zacvičit, není zase takový problém. Protažení těla zrychlí náš metabolismus, takže se rychleji zahřejeme na správnou provozní teplotu, rozproudí se nám krev v žilách a staneme se pozornější při práci a našich dalších denních aktivitách. Ranní cvičení by ale mělo naše tělo probudit, v žádném případě ne zničit. Lékaři proto nedoporučují provozovat na úvod dne silová cvičení, třeba posilování s činkami, jízdu na rotopedu či série kliků nebo dřepů. Naopak za nejvhodnější pohyb pro nastartování těla považují lehkou gymnastiku nebo jógu.

Cvičení pro souhru duše i těla

Jedním z nejpříjemnějších metod, jak se probudit do nového dne, jsou cviky pilates. Program vychází z rehabilitačního cvičení a prvků východních pohybových technik jako například jógy, tai-či nebo či-kung, při kterých dochází k propojení mysli a těla v jeden celek. Cviky, během kterých si postupně protáhnete celé tělo, zvládne opravdu každý. Bát se nemusí ani starší ročníky nebo lidé s nadváhou. Než ale začnete cvičit sami doma, je dobré absolvovat několik hodin se zkušeným instruktorem, který vám předvede, jak správně dýchat a ukáže, kde děláte chyby. Díky pilatesu se nejenom radostně vrhnete do víru dne, ale zároveň si zpevňujete zádové, břišní a hýžďové svaly, podporujete rozvoj své ohebnosti, síly i koordinace pohybu. Zkuste zahájit svůj den ranní rozcvičkou se cviky pilates!