Regenerace aneb Jak a proč dopřát tělu odpočinek

Zatěžujte své tělo rozumně

Regenerace lidského těla ovlivňuje jeho pohybové schopnosti, psychiku, výkonnosti i celkové zdraví. Jestliže své tělo zatěžujete vyváženě a rozumně a dopřejete mu dostatek odpočinku, projeví se to na vašem celkovém zdravotním stavu, energii a chuti do života. Nebudete se potýkat se zdravotními problémy způsobenými nesprávným životním stylem.

V případě, že umíte své tělo zatěžovat, ale zároveň mu dáte i čas k regeneraci, zjistíte, že se vám podaří úspěšně posilovat výdrž organismu a zvyšovat jeho výkonnost.

I sportovec může podcenit odpočinek

Velmi aktivní sportovec, který se stravuje přesně podle jídelníčku definovaného výživovými poradci, lékaři a fitness trenéry také může podcenit regeneraci. Žije totiž velmi rychle, tréninky mu dávají zabrat, je zvyklý na velkou zátěž, dalo by se říci, že je natrénovaný jak rozjetý vlak. Přitom během aktivního sportování nemá čas regenerovat.

Pokud ovšem nedá svému tělu to, co potřebuje, vrátí se mu to. Lidské tělo má přitom velkou možnost samo regenerovat, ovšem musíte mu k tomu dát podmínky.

Svaly mají odpočívat 96 hodin

Často se uvádí, že pokud intenzivně trénujete nějaký sport, pak regenerační procesy trvají 48 hodin. Ano, tělo je skutečně po 48 hodinách od intenzivního tréninku znovu připraveno na další porci, ale podmínkou je, že byste neměli trénovat stejné svaly jako při předchozím cvičení.

Během 48 hodin sice tělo získá novou energii a sílu, ale svalový růst ještě neprobíhá. Proces obnovy svalů je mnohem delší, jde o běh na dlouhou trať. Dokonce ještě 14 dní po skončeném tréninku probíhá regenerace.

Proto byste měli zdravou výživu dodržovat neustále, jinak procesy regenerace neproběhnou správně. Tělo potřebuje ke své obnově živiny.

Pokud chcete určité svalové partie úspěšně regenerovat, měli byste je zatěžovat nejdříve po 96 hodinách. Jedině tak svaly dostanou čas a prostor ke své obnově.

Nervový systém potřebuje odreagování

Regenerace je důležitá ovšem nejenom pro svaly, ale i pro nervový systém. Uvědomte si proto, zvláště pokud pracujete v nějaké náročnější funkci, že práce není celý váš život, tvoří pouze jeho součást. Proto by pracovní den neměl vyplňovat vaše večery nebo dokonce i víkendy.

Naordinujte si alespoň jednou týdně jeden večer a jeden den o víkendu relaxaci. Pokud fyzicky pracujete, potrénujte třeba mozek s knížkou, jestliže se naopak živíte mozkem, zryjte zahradu nebo jděte do posilovny. To vám pomůže uvolnit se, vyrovnat všechny stránky vaší osobnosti. Psychická spokojenost je pro celkovou regeneraci organismu stejně důležitá, jako uvolnění tělesné.

Dopřejte oddych i vnitřním orgánům

Pamatujte i na regeneraci tkání vašich tělesných orgánů. Vkládejte do svého jídelníčku ovocné či zeleninové dny, které vám pomohou odlehčit stravu a odbourat metabolické zplodiny, které se dnes a denně ve vašem těle tvoří a mohou být příčinou různých nemocí. Pomůžete tím žaludku, střevům, játrům, žlučníku, a ruku na srdce, i tyto tělesné orgány mají nárok na odpočinek. Pokud nemusí jet naplno, ocení to tím, že se budete cítit lehčeji a zdravěji.

Při relaxaci nelze také podceňovat důležitost spánku, který je z hlediska rovnováhy vaše těla tím nejdůležitějším. Spěte minimálně sedm hodin, to vám pomůže zregenerovat svaly, poslouží psychice a přinese klid i vnitřním orgánům.