Sacharidové vlny nejsou jenom pro vyvolené sportovce

Jednoduše měníte příjem sacharidů

Dietu zvanou sacharidové vlny velmi často dodržují především vrcholoví kulturisté. Jde navíc o poměrně rychlé hubnutí. Profesionální sportovci tento způsob stravování volí především před závodem, kdy potřebují rychle odbourat přebytečný tuk, dostat se do formy a vyrýsovat svaly. Účelem sacharidových vln je účinná redukce váhy.

I vy, ačkoli nejste profesionálními kulturisty, můžete tento způsob životosprávy vyzkoušet a zjistit, bude-li vám vyhovovat. Princip takzvaných sacharidových vln tkví v tom, že ve svém jídelníčku měníte podíl sacharidů. Jako základ ovšem musíte konzumovat dostatek bílkovin. Postupně každý den od pondělí do neděle během jednoho týdne zvyšujete množství sacharidů ve stravě. V pondělí následující týden se zase vracíte zpátky k jídelníčku s nejnižším obsahem sacharidů, a tak to jde stále dokola.

Doplňte stravování sportem

Střídání a zvyšování množství sacharidů způsobí, že se metabolismus rozpohybuje a zrychlí se spalování tuků. Na konci týdne, kdy konzumujete opravdu hodně sacharidů, jede metabolismus na plné obrátky. Tělo si proto v pondělí ani nevšimne, že došlo k poklesu příjmu sacharidů. Než si to uvědomí a řekne si, že by mělo ukládat do zásob, už je opět prostředek týdne a příjem se zvyšuje. Tak to jde stále dokola.

Dochází k velkému spalování tuků. Vy sami si účinně kontrolujete a regulujete příjem sacharidů. Naopak máte velmi nízký příjem tuků a zvýšenou spotřebu bílkovin. Díky tomu si vytváříte svaly a jejich strukturu. Při posilování ve spojení s touto rýsovací dietou dochází k dokonalému vyrýsování svalstva.

Způsob stravování je nejvhodnější pro aktivní sportovce. Pokud si ho zvolíte, i když mezi ně nepatříte, je vhodné doplnit dietu zvanou sacharidové vlny také fitness cvičením. Zkuste si zajít alespoň jednou či dvakrát do týdne do posilovny, případně zvolit ještě jinou doplňující sportovní aktivitu, například jízdu na kole, na kolečkových bruslích, intenzivní pěší chůzi. V takovém případě bude mít dieta o to větší efekt.

Vsaďte na základ z kvalitních bílkovin

Sacharidové vlny jsou výbornou formou stravování pro lidi, kteří si chtějí průběžně udržovat a také zvyšovat tělesnou kondici. Jestliže v nich ale vynecháte vysoce kalorické potraviny, můžete variantu diety použít i jako redukční. Omezení vysoce kalorických potravin upravuje poměr příjmu a výdeje energie vašeho těla. Dochází k většímu výdeji energie, než je samotný příjem, proto úspěšně spalujete a hubnete. Není ovšem vhodné dodržovat tuto dietu dlouhodobě, měli byste ji praktikovat maximálně jeden měsíc.

Co by měl obsahovat dietní jídelníček při sacharidových vlnách? Především kvalitní bílkoviny. Sacharidové vlny pro ženy je třeba trochu modifikovat. Zatímco muži berou za základ, že denně spotřebují 2 gramy bílkovin na každý kilogram své hmotnosti, u žen je to méně, cca 1,4-1,6 gramu bílkovin na kilogram. Na tento základ příjmu bílkovin se pak nabalují sacharidy. Pak je nutné si stanovit, jak se bude zvyšovat denní množství přijatých sacharidů, například: pondělí 50 gramů, úterý 50 gramů, středa 100 gramů, čtvrtek 150 gramů, pátek 200 gramů, sobota 250 gramů, neděle 300 gramů. Tomu přizpůsobíte jídelníček.