Sacharidy jako palivo pro lidské tělo: Které nám prospívají a které spíše škodí?

Pozor na pokles hladiny krevního cukru

Poněkud nepřesně se sacharidům říká cukry, i když do skupiny sacharidů nepatří jenom cukry jako takové, ale například i škrob. Naprosto jednoznačně jsou sacharidy zdrojem energie pro naše tělo.

Jak funguje přeměna? V podobě jednoduchých sacharidů, tedy glukózy, fruktózy (ovocný cukr) a galaktózy se vstřebávají ze střev přímo do krve. Náš mozek je pak závislý na hladině glukózy, na kterou „jede“ jako motor.

Pokles krevního cukru má závažné účinky na stav lidského organismu. Zažívají ho například diabetici při hypoglykémii a tyto stavy končí až bezvědomím. Právě proto je stabilita hladiny krevního cukru tak důležitá.

Základní stavební kámen vašeho těla

Fruktóza a galaktóza (cukr z mateřského mléka) se v játrech mění na glukózu. Přitom glukóza a glykogen jsou energetickou rezervou vašeho těla. Glykogen vzniká v játrech a tvoří železnou zásobu vašeho organismu uloženou právě v játrech a také ve svalech. Svalové rezervy glykogenu se doplňují glukózou z krve.

Jaký význam mají sacharidy pro organismus? Jde o základní stavební kámen vašeho těla. Kromě zdroje okamžité i zásobní energie tvoří stavební prvky tkání, například vazů nebo chrupavek. Zároveň se po přeměně stávají součástí některých dalších látek se složitější chemickou strukturou jako například hormony nebo nukleové kyseliny.

Dělí se na tři typy: monosacharidy (např. glukóza) tvořené jedinou molekulou, oligosacharidy (sacharóza – řepný cukr, laktóza – mléčný cukr) a polysacharidy (škrob).

Přebytek energie směřuje do tukových zásob

Jednoduché cukry, tedy monosacharidy a oligosacharidy jsou rychle stravitelné. Právě v rychlosti, s jakou se přeměňují v energii, se výrazně liší od složitějších polysacharidů, které naopak svoji energii uvolňují pozvolna a postupně.

Pokud sníte potraviny obsahující jednoduché cukry, tedy různé sladkosti jako dezerty nebo bílé pečivo, ve vašem těle dojde velmi rychle k jejich rozštěpení a přeměně na energii. Tím dochází k tomu, že se rychle zvedne hladina krevního cukru. Slinivka břišní vylučuje inzulín, který ji rychle odbourá. Proto pak dojde k rychlému poklesu glykémie ještě na nižší úroveň než předtím a vy trpíte pocitem vlčího hladu. Tělo tak vydává signál, že chce další dávku cukru. Proto dostanete chuť na další a další sladkosti a přecpete se jimi. To je samozřejmě nezdravé. Nevyužitá energie z cukrovinek totiž automaticky jde do zásob tuku, takže tloustnete.

Proto má konzumace jednoduchých cukrů opodstatnění jedině tehdy, když jste po nějakém náročnějším fyzickém výkonu a potřebujete doplnit energii co nejrychleji.

Z pomalých cukrů se energie uvolňuje postupně

Je proto mnohem lepší se rychlým cukrům vyhýbat nebo je konzumovat jenom ve velmi malém, omezeném množství. Jinak byste v běžném každodenním jídelníčku měli dávat přednost složitějším cukrům, které se odbourávají podstatně pomaleji. Najdete je v celozrnném pečivu, rýži natural, luštěninách.

Při jejich konzumaci dochází k chemické přeměně na cukry postupně a tím pádem se také inzulin vylučuje postupně a nedochází k velkým výkyvům glykémie. Nedochází také k tak rychlému přebytku energie, který tělo neumí zpracovat, a proto ji uloží do tukových zásob. Pozvolně uvolňovanou energii naopak dokáže tělo efektivně využít, a tím pádem netloustnete. Zároveň vám zásoba energie z přijaté potravy klidně vydrží i několik hodin.