Jak se obléci na sport?

Nejde o to mít na sobě stylové značkové kousky, které by vám ostatní záviděli, ale obléci se tak, aby vám oblečení při sportu nepůsobilo problémy. Tedy aby vám perfektně sedělo, nebyla vám zima nebo teplo, aby vás látka nedřela nebo nekousala, aby správně odváděla pot.

Právě to totiž nezanedbatelně ovlivní, jak dlouho vydržíte sportovat, jak se při tom budete cítit. Nevhodným oblečením si můžete způsobit zdravotní potíže (opruzeniny na intimních místech, bolesti nohou a zad u nevhodné obuvi apod.). Proto oblečení nepodceňujte.

V přírodě oceníte termoregulaci

Kolektivní sporty provozované venku na hřišti jako například fotbal vyžadují dresy, které zajišťují transport vlhkosti od těla, protože se potíte. Protože se hraje i na jaře a na podzim, mělo by vaše oblečení mít také termoregulační vlastnosti.

Pokud se jako jednotlivci chystáte vyrážet do přírody a běhat, ve městě v parku jezdit na inline bruslích, nebo jezdit na kole, oceníte oblečení, ve kterém vás nezaskočí ani nečekaná změna počasí. Ideální je bunda s termoregulačními vlastnostmi a integrovanou kapucí.

Do fitness centra především pohodlně

Míříte pravidelně do fitness centra? Oblečení, jako tričko a kalhoty, by mělo být pohodlné a funkční. Nezáleží na tom, zda jde o krátkou či dlouhou variantu. Pokud vám nejlépe sedí a vyhovuje starší bavlněné triko a seprané legíny, protože dýchají a dobře vsakují pot, klidně je noste, navzdory tomu, že nejde o nejnovější designérský kousek. Jde o funkčnost, ne o design.

Pokud ale chcete investovat více, nabízí se i kompresní materiály, které zahřívají a stimulují jednotlivé tělesné partie. Lépe tak spalujete kalorie. Hodí se i bavlněná mikina nebo zapínací bundička. Využijete ji v závěru cvičení, kdy jste zpocení, a připadá vám, že je v místnosti chladněji. Předejdete nachlazení.

Kvalitní obuv tlumí nárazy

Pokud jde o obuv, v případě aerobních sportů, kde běháte a skáčete či dokonce tancujete, je funkční obuv nezbytná. A to i v případě, že třeba „jenom“ běháte v posilovně na běhacím pásu.

Vyberte si speciální kotníkové boty určené pro aerobik a podobné aktivity. Mají odpružení proti nárazům na páteř, což je nesmírně důležité. Tyto boty také dokonale drží na nohou, čímž pomáhají zabránit různým úrazům jako třeba podvrtnutí kotníku. Tlumí nárazy, ke kterým v průběhu cvičení samozřejmě dochází. Tím šetří vaše klouby.

Proto pokud opravdu pravidelně sportujete, na botách rozhodně nešetřete. A neničte si je tím, že v nich budete chodit ven. Na venkovní sporty se hodí zase jiný typ obuvi. Do kvalitních sportovních bot samozřejmě patří i sportovní ponožky schopné dobře odsávat pot.

Správná podprsenka dokonale drží ňadra

Ženy by neměly podcenit ani výběr sportovní podprsenky. Vyžaduje speciální střih, který zpevní prsa, stáhne je a udrží ve správné poloze. Ocení to zejména běžkyně, ale i další sportovkyně. Nárazy při sportu totiž mohou způsobit negativní změny vaziva, a tomu je třeba předejít.

Samozřejmostí je správná velikost, podprsenka musí být dokonale padnoucí. Vhodná jsou nastavitelná ramínka. Tkanina nesmí nikde zařezávat do masa. Navíc je nezbytně nutné, aby podprsenka vydržela časté praní, nestudila a odváděla pot.

Prodyšnost u spodního prádla je nezbytností

Podobně důležitý je i výběr spodních kalhotek pro ženy a slipů či trenýrek pro muže. Vhodné jsou vyšší kalhotky s nohavičkou, které zpevní spodní břišní partie a hýždě, navíc nehrozí, že by se někde zařezávaly.

Kvalitní látka zajistí termoregulační vlastnosti a předejde vzniku zapaření a opruzenin. Vaše tělo bude dýchat. O nevhodnosti upnutých slipů pro muže a jejich negativním vlivu na mužskou potenci už se toho napsalo dost. Pánové by na to neměli zapomínat ani při sportu a volit prádlo z prodyšné látky.