Jak se zbavit nafouklého břicha? Pomůže dieta a pohyb

Plynatost způsobí i návrat ke starému způsobu stravování

Příčiny nafouklého břicha je třeba nejčastěji hledat ve stravě. Obvykle se na nadýmání a plynatost vyskytuje, pokud konzumujete určité druhy potravin. Při jejich trávení se vylučují plyny, které jsou naprosto přirozenou součástí tohoto procesu. Problémem je, pokud je plynů přespříliš a vy máte pocit jako balon.

Nafouklé břicho není nic příjemného. Může se vyskytovat i v případě, že jste drželi dietu a nyní se vracíte zpátky ke svému starému způsobu stravování. Přechod z lehkých jídel zpět na těžší, můžete odskákat i nadýmáním a bolestí břicha, proto je lépe, když si tento přechod co nejvíce usnadníte a budete ho provádět postupně, ne šokově.

Pocit nafouknutí může způsobit menstruace nebo léčba antibiotiky

Pocit plnosti způsobuje u žen také každoměsíční menstruační cyklus. Mnohdy se ženy v této době cítí oteklé, mají nafouklé břicho, nepříjemné pocity pnutí v břiše. Je to spojeno se zadržováním tekutin v těle, k němuž v této době dochází. Obvykle se tyto stavy vyskytují krátce před menstruací, potom břicho splaskne.

Někdy se také nadýmání a bolesti břicha mohou vyskytnout po delší léčbě antibiotiky. Během terapie se vlivem léků oslabí střevní mikroflóra a mohou se zde množit kvasinky. Jakmile sníte potraviny obsahující větší množství cukrů, dochází pak při trávení ke zvýšenému uvolňování plynů. Není zrovna jednoduché odstranit přebytek kvasinek, někdy je třeba přistoupit k tomu, že budete nějakou dobu dodržovat protikvasinkovou dietu.

Nepodceňujte žádné příznaky

Nafouklé břicho může být i jedním z mnoha příznaků takzvaného dráždivého tračníku. Jde o soubor příznaků, které signalizují dlouhodobou poruchu trávení související s bolestmi břicha. Často ji zapříčiní stres, špatné stravovací návyky, ale také infekce, hormonální změny nebo třeba potravinové alergie. Projevuje se zácpami, průjmy, nadýmáním, bolestmi břicha apod.

Často se pod podobnými potížemi skrývá také celiakie, nesnášenlivost na lepek. Pokud trpíte potížemi s nadýmáním delší dobu a pravidelně, navštivte lékaře, který by měl ověřit, zda není příčinou tato nemoc. Platí, že žádné příznaky není dobré podceňovat, zejména pokud se vyskytují dlouhodobě a v kombinaci s dalšími. Dnes se často objevují potravinové alergie, které mohou stát za potížemi s trávením.

Zdravý jídelníček pomáhá

Nejprve ovšem zkuste odstranit pocity nafouklého břicha přirozeným a přírodním způsobem. Vhodná je především dieta. Podpořte své trávení dietou s vyšším obsahem probiotik, tedy zejména jogurtů. Pokud ty nebudou stačit, můžete sáhnout i po probiotikách ve formě potravinových doplňků. Vylučte ze své stravy také umělá sladidla, která zadržují plyny ve střevech.

Zároveň se vyvarujte nadměrného solení. Sodík zadržuje vodu v těle a vy se pak budete zákonitě cítit nafouklí. V rámci diety proto nejezte průmyslové polotovary a instantní jídla a naopak si dopřejte čerstvá jídla. Zdravý jídelníček vám může při prevenci nafouklého břicha velmi pomoci. Dopřejte si dostatek zeleniny obsahující hodně vlákniny, která podporuje funkci střev.

Také dobře kousejte každé sousto. Pokud jíte hltavě, spolykáte s jídlem spoustu vzduchu. Právě vzduch potom způsobuje ve střevech velké potíže a zvýšenou produkci plynu. Kromě diety nezapomínejte také na pohyb, který má příznivý vliv na trávení a podporuje funkci střev.