Škola běhání

Běhání je jedním z nejpřirozenějších pohybů pro nás lidi vůbec. Není k tomu ani třeba žádné speciální drahé vybavení. Možná i proto si tento sport oblíbily miliony lidí na světě. Běhání je ale i určitá relaxace a odpočinek. Jak ale vlastně správně běhat a na co si dát při pohybu pozor?

Začněme od bot

Jak jsme si již uvedli, běh nepotřebuje žádné specifické vybavení. Ovšem na jednom důležitém faktoru bychom neměli šetřit – na botách.

Boty jsou nejdůležitější součástí pro správné běhání a samotné boty na běhání bychom měli důkladně vybírat. Špatná volba nám totiž může způsobovat bolesti nohou a svalů, může se nám poškodit i klenba chodidla či si dokonce narušíme celou rovnováhu těla a lze si i rozhodit záda. Nevhodná volba obuvi tedy často způsobuje i vážné zdravotní komplikace.

Při výběru bot je třeba zohlednit hlavně klenbu nohy, terén, kam budeme s botami běhat a došlap. Tyto 3 faktory jsou nejdůležitější. Boty tedy nevolíme podle toho, jak se nám které líbí. Máme totiž speciální boty na zpevněné a nezpevněné povrchy, do přírody či přímo boty na beton a asfaltové plochy nebo boty na běžecký pás.

Správný režim

Pokud jsme s běháním neměli dosud žádnou zkušenost a nejsme celkově fyzicky zdatní, je vhodné začínat velmi pomalu a pozvolně. Nejlepší je rychlá chůze, která se prokládá krátkými úseky běhu. Nemusíme hned začínat maratonem a pak se několik dnů nehybně válet doma a vyčítat si, že už běh nikdy nezkusíme.

Správný režim běhání může mít každý jinak. Snažíme-li se zkombinovat běhání a hubnutí, doporučuje se běhat alespoň 3x týdně v pravidelném intervalu s pauzami. Vhodná je kombinace pondělí, středa, pátek. Zbylé dny relaxujeme a s přibývajícími zkušenostmi a zdatností je lze prokládat jinou aktivitou.

Hubnutí

Běhání spaluje tuky. Avšak nutná je správná tepová frekvence. Jako úplní začátečníci se o ni nemusíme zatím zajímat, je nutné se nejdříve správně naučit běhat. Pokud ale máme za cíl shodit nějaké to kilo tuku, měli bychom si ji poctivě hlídat. K tomu nám při běhání může pomoci měřič tepu. Kolik ale potřebujeme tepů za minutu, abychom začali hubnout? Ačkoliv se na tomto údaji nedokáží odborníci dohodnout, obecně platí, že tělo začne spalovat tuky při 60-70% naší maximální tepové frekvence (TP max). Tu tedy potřebujeme znát. TP max lze s určitostí zjistit na testech u lékaře. Nám ale postačí základní výpočet, který udává, že 220 – věk = TP max.

Jako příklad si můžeme uvést paní Janu, které je 28 let. Její maximální tepová frekvence dle výpočtu je tedy 192 t/min. (220-28). A ideální počet tepů za minutu pro spalování tuků má paní Jana v rozmezí 115 až 134.

Před a po běhání

Důležitou součástí nejen běhu, ale každého pohybu, by měl být stretching. Důkladné protažení před běháním nás ochrání před případným zraněním při pohybu. Nezapomínejme však na to, že budeme používat i ruce a celé tělo, proto by se stretching měl týkat i těchto partií. Po běhu je pak protažení důležité pro prevenci bolesti svalů. Tento fakt platí jak pro začátečníky, tak pro pokročilé běžce.