Škola zdravého vaření: Výběr tuků dle jejich použití

Ačkoli se o tucích v poslední době nadmíru diskutuje, málokdo doopravdy ví, jaké množství tuků by měl denně přijímat, a které druhy tuků by měl ve svém jídelníčku upřednostňovat.

Na výběru tuků záleží i v souvislosti s jejich tepelnou úpravou. Jak tedy vybrat vhodný tuk pro vás a kolik si ho každý den s klidem dopřát?

Obecná doporučení

Dle odborníků se má za to, že příjem nasycených mastných kyselin by měl být omezen do 10 % z celkového příjmu energie v průběhu dne.

Transmastným kyselinám by se měl člověk vyhnout, pokud možno úplně, nebo jejich příjem snížit na minimum, tj. maximálně na 2-2,5 g za den.

Přednost v jídelníčku si naopak zaslouží polynenasycené mastné kyseliny, a to zejména z řady omega-3.

Pro splnění výše uvedených doporučení je třeba omezit příjem tuků obsažených v živočišných výrobcích i tuků tropických (v čele s kokosovým).

Pokud však narazíte na výrobky, v nichž je obsaženo více druhů olejů, zaměřte svou pozornost na tabulku výživových hodnot, kterou je povinné uvádět na obalech potravin.

Pokud daný výrobek obsahuje nasycené mastné kyseliny, jejich množství by nemělo být větší než 1/3 z celkového množství tuku ve výrobku obsaženém.

Pokud však nasycené mastné kyseliny v daném produktu převažují, vybírejte jeho jiné, méně tučné varianty.

Jaký tuk, k jaké úpravě?

Orientovat se v této problematice nemusí být vždy jednoduché. Proto, máte-li v plánu tuk tepelně zpracovat, vybírat byste ho měli na základě více faktorů.

Pro tepelné zpracování není vhodný jakýkoli tuk lisovaný za studena. Takový druh oleje by měl být za studena také konzumován.

V případě smažení či fritování se může zdát být výběr tuků poněkud větším oříškem. V první řadě je však třeba připomenout, že jídla takovouto formou upravená by se ve vašem jídelníčku měla objevovat spíše vzácně.

Děje-li se tak, za účelem těchto tepelných úprav sáhněte po běžných olejích používaných v řadě domácností (řepkový, slunečnicový). Také sádlo je k těmto účelům hojně využíváno.

Pravdou však je, že pokud se na tenké vrstvě sádla smaží opakovaně, dochází k procesu zvaném oxidace cholesterolu. Oxidace cholesterolu zdraví podstatně více škodí než cholesterol jako takový.

U přípravy mnoha dezertů nahradíte tuhé tuky jejich tekutými variantami. A tak zatímco bábovku nebo třeba perník upečete z klasického řepkového oleje, vánoční či jiné druhy cukroví stěží.

Sladké tohoto typu naopak vyžaduje použití tuků pevné konzistence, tedy tuků s vyšším obsahem nasycených mastných kyselin. Nejen proto je doporučená jejich střídmá konzumace.

V neposlední řadě je řeč také o tuku určenému k mazání. V jeho případě vybírejte rostlinný roztíratelný tuk s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin.

V konečném výsledku nemusí být výběr tuků až tak složitý, co myslíte? Důležitý je jejich příjem v rovnováze s denním výdejem energie.

Všeobecné informace na závěr

Pokud se řadíte mezi osoby s každodenní průměrnou fyzickou aktivitou, váš organismus potřebuje ke správnému fungování cca 2000 kcal.

Tuky by pak ve vašem jídelníčku měly být zastoupeny z 25-40 % z tohoto celkového příjmu energie. Do nich je však třeba započítat i tuky v potravinách skryté. Těmi se mají na mysli například tuky v masných a mléčných výrobcích, trvanlivém pečivu, vejcích atp.