Škroby v potravinách: je skutečně zapotřebí se jich bát?

Při vyřčení slova škrob se mnoha lidem uznávajícím alternativní způsoby stravování naježí vlasy na hlavě. Zejména zastánci takzvané raw, nebo živé stravy totiž co nejvíce před škroby varují a snaží se je eliminovat ze svého života.

Přitom právě škroby mají v jídelníčku své podstatné místo a vy byste se jich rozhodně neměli bát, a to ani při hubnutí.

Co to vlastně škroby jsou?

Škroby se řadí mezi složené sacharidy, které jsou pro lidské tělo z hlediska získávání energie nezbytné. Právě tyto sacharidy člověku pomáhají udržovat hladinu krevního cukru v krvi a zabraňují tak výchylkám, které mnohdy způsobují cukry jednoduché.

Škroby najdete v obilninách, v bramborách, rýži, těstovinách, pečivu a dokonce i v zelenině.

Omezování škrobů ve stravě je dnes velmi oblíbeným prvkem mnoha nízkosacharidových diet, které jsou sice velmi účinné, ale v důsledku vysoce kontraproduktivní.

Značným omezením sacharidů ve stravě totiž sice rychle zhubnete (hlavně vodu), ale za to neefektivně ani dlouhodobě.

Vláknina jako důležitá součást jídelníčku

Přísným omezením škrobů ve stravě se navíc ochuzujete o nezbytnou vlákninu, která naopak pomáhá redukci hmotnosti tím, že vás lépe zasytí a navíc upravuje vaše zažívání.

Škroby jsou zásobní formou energie, která se postupně rozkládá a využívá. Díky nim tak nebudete pociťovat rychlý příliv energie a následnou únavu jako po požití jednoduchých cukrů, naopak se budete cítit vyrovnaně po delší dobu.

Dostatečný přísun složených sacharidů ve stravě je důležitý nejenom z hlediska energetického, ale také zdravotního. Při nevyváženém jídelníčku a nedostatku některých zásadních živin si můžete uhnat všemožné zdravotní komplikace, zvláště pokud nejste stoprocentně obeznámeni se svým zdravotním stavem.

Kde všude najdeme škrob a kde bychom ho možná nečekali?

  • Banány
  • Pečivo
  • Rýže
  • Brambory
  • Ovesné vločky
  • Celozrnná mouka
  • Pšeničná mouka
  • Rajčata
  • Čočka
  • Broskve

Nebojte se tedy škrobů, a to ani v případě redukční diety. Složené sacharidy mají v jídelníčku své právoplatné místo a bez nich by tělo nefungovalo, tak jak má.

Naučte se vybírat si ty správné zdroje škrobů a spíše než na pšeničnou mouku či bílou rýži se zaměřte na celozrnné obiloviny a zeleninu.

Pokud se naučíte poskládat si jídelníček tak, aby byl co nejvíce pestrý a vyvážený, nemusíte se bát ani často zatracovaných škrobů.

Složené sacharidy do zdravého životního stylu neodmyslitelně patří a s jejich absencí můžete ve svém stravování natropit více škody než užitku. Nezapomínejte však na staré dobré rčení, že nic se nemá přehánět a všeho byste měli jíst s mírou.