Smích léčí a pomáhá hubnout, proto se smějte co nejčastěji

Stres zabíjí hubnutí

Lidská psychika je při hubnutí velmi důležitá, když nejste správně naladěni a potýkáte se s různými problémy, shazování přebytečných kilogramů jde mnohem hůře. Pokud sršíte pozitivní energií, není pro vás problém se nadopovat vitamíny z ovoce, bílkovinami ze zdravých bílých jogurtů a bílého masa. Máte radost ze života a sami ze sebe, jak se vám daří jíst jenom samé zdravé věci a přitom hubnete vlastně jakoby mimochodem. Jenže se vám může stát, že přijde nějaký stres a tato radostné období, kdy hubnete, aniž byste se o to vlastně jakkoli snažili, rychle skončí. Stres je skutečně velkým zabijákem hubnutí.

Útěk do sladké náruči sacharidů

Když musíte řešit nějaký neodkladný problém v práci či v rodině a události vás stresují, zpravidla vám dojde dech s dobrou náladou a s ní spojeným hubnutí. Stále častěji saháte po nějakých kalorických sacharidových bombách, například v podobě čokolády, protože ty vám často vracejí alespoň na chvíli dobrou náladu a energii. Jenže tím se zároveň dostáváte do pasti vlčího hladu, kdy vám kolísá hladina krevního cukru. Vaše nálada je jako na houpačce, vaše nervy nadranc a na pochodu. Vytočí vás sebemenší maličkost a ručička váhy v lepším případě stagnuje, v horším se dokonce posouvá výš.

Dostat se z tohoto kolotoče je obtížné. Důležité je samozřejmě řešit příčiny stresu, ale ne vždy je to vůbec v naší moci tuto situaci nějak ovlivnit. Často jsme malí páni, abychom cokoli změnili. Proto je důležité hledat pozitivní momenty sami v sobě a ve svém okolí. Jedním z nich je právě smích.

Zasmějte se nejnovější komedii

Jak zvládat stres? Rady typu nestresujte se, jsou v dnešní době spíše k smíchu. Každý z nás zažívá ve svém životě větší či menší porci stresu. Jde proto spíše o to, jak tento stres více či méně úspěšně zvládat. Jedním z velmi účinných bojovníků proti stresu je smích. Uvolňuje totiž napětí ve svalech. Jeho výbornou vlastností je také to, že je nakažlivý. Když se někdo v našem okolí někdo směje něčemu velmi vtipnému, zpravidla dříve či později podlehneme také. Tím se velmi uvolníme, proto bychom se smíchu rozhodně neměli bránit. S trochou nadsázky řečeno, když se půjdeme podívat třeba do kina či do divadla na nejnovější povedenou komedii, uděláme pro svoji lidskou psychiku, duševní pohodu a hlavně hubnutí přibližně totéž, jako kdybychom se stejnou dobu potili v tělocvičně.

Terapie smíchem je účinná

Radost si proto musíme tak trochu naordinovat. Síla myšlenky je někdy důležitá. Ideální výživový poradce by měl být i tak trochu psycholog a dobře znát mechanismus, jakým se dostáváme při stresu do náruče sacharidů a umět nás z tohoto mechanismu vyvést. Praxe je ovšem taková, že málokomu se to daří a umí to. Proto nechceme-li navštívit psychologa, který je také jedním z lidí, kteří nám mohou pomoci, si z velké části musíme pomoci sami.

Činným společníkem na této cestě je smích. Vždyť ačkoli si to možná vůbec neuvědomujeme, když se smějeme, posilujeme minimálně 17 svalů v obličeji. Patří mezi ně ryt, svaly na lícních kostech, oční víčka. Nejsou to ale jenom svaly v obličeji. Když se smějeme, je v akci i dalších 80 svalů našeho trupu, včetně těch břišních. Proto si ordinujte terapii smíchem co nejčastěji. Někdo se zasměje na schůzce s přáteli, jiný na filmové komedii, nebo při oblíbeném televizním seriálu. Zkrátka každý by si měl vybrat terapii smíchem podle svého gusta.