Jak snadno zhubnout?

Nadváha a obezita jsou u nás, ale i v západních zemích obecně, stále větším zdravotním problémem. Boj s nadváhou a nadbytečnými kilogramy celkově není těžký, stačí jen dodržovat několik málo základních pravidel a pokusit se maximálně se ovládat. Podívejme se tedy blíže na jednotlivé kroky, směřující k dokonalejší postavě.

Vše začíná spánkem

Důležitost dostatečné relaxace a spánku je opravdový základ. Podíváme-li se do světa profesionálních sportovců, jejich režim může být sebepřísnější, ale spánek mají vždy nastaven na konkrétní hodinu a minimální počet hodin, které je nutno naspat. Naše tělo si potřebuje odpočinout nejen fyzicky, ale i psychicky. Při spánku totiž dochází k regeneraci, ale například i k tvorbě svalové hmoty.

Spánek není tím zásadním pouze z hlediska odpočinku. Únava, nedostatek sil a tím i celkové zpomalení našeho organismu se projevuje zvýšenou potřebou energie. A energii v průběhu dne získáme nejsnadněji z potravy. Právě v tom tkví další velký problém. Lidé s nedostatkem spánku mají sklony k přejídání nebo ke konzumaci sladkého a tučného jídla. Proto je nutné si stanovit přibližnou dobu, kdy se ke spánku budeme ukládat a pokusit se ji dodržovat. Pravidelný režim a minimálně 6 hodin spánku prospějí i celkovému zdraví.

Snídaně jako odrazový můstek

V této zrychlené době nám často po ránu nezbývá čas ani na dostatečnou úpravu sama sebe, natož na snídani. Přesto je snídaně základem celého dne a neměli bychom na ni zapomínat. Máme-li přání zhubnout, je o to důležitější naše tělo pořádně nastartovat a tím i rozhýbat náš metabolismus.

Zpravidla potřebujeme vždy po spánku doplnit energii. Nejlépe ji tak doplníme sacharidy, avšak je nutno dodat, že vhodnější jsou sacharidy složité, které najdeme například v ovesných vločkách. Konzumace vloček, například s rozinkami a ořechy, s mlékem či s jogurtem, je proto ideální snídaní. Energie nám vydrží na velmi dlouhou dobu a nebudeme mít brzy hlad.

Jezte pravidelně

Naše tělo je uzpůsobeno na postupné doplňování energie. Proto je tím nejlepším, co můžeme v průběhu dne udělat, pravidelná konzumace malých porcí jídla. Má to svou jasnou a neměnnou logiku. Organismus má takto stále dostatečný příjem kalorií z potravy a ty se následně neukládájí do podkožního tuku.

Naučíme-li se naopak způsobu, kdy velmi často hladovíme a poté energii náhle a rychle doplníme třeba jen ve formě sladkostí, tělo si na takový režim zvykne a začne si brzo dělat tukové zásoby.

Pitný režim a další faktory

Dostatek tekutin je základ, právě toto nám vštěpovali rodiče již od mala. Je to tím, že jsme tvořeni z více než 70% vody, kterou potřebujeme především pro správnou činnost orgánů, pro odplavování škodlivých látek z organismu, ale i pro dobrý psychický stav.

Avšak pravidelné a dostatečné množství tekutin neznamená pití sladkých limonád s bublinkami. Nejlepší možností je klasická neperlivá voda dochucená kapkou citrónu nebo neslazené bylinné čaje.

Alkoholické nápoje rozhodně mezi pitný režim nepočítáme a to ani ty nejslabší, jako je pivo nebo podobné druhy. Alkohol má vliv na tvorbu antidiuretického hormonu, který hospodaří s vodou v našem těle. Čím více alkoholu pijeme, tím více tělo produkuje moči. A platí pravidlo, že je ji vždy více, než přijatého alkoholu. Tím pádem je tělo odvodněno a nemá dostatek tekutin.

Pohybová aktivita

Abychom veškeré snažení v hubnutí ještě více umocnili, nejlepším způsobem je zařazení pravidelné sporotvní činnosti. Všeobecně platí, že bychom měli cvičit minimálně 3x týdně alespoň po deseti minutách.

Ze začátku stačí chodit na delší procházky, poté můžeme začít například s plaváním, jízdou na kole nebo dokonce s během. Pro sportovnější povahy jsou pak připravena fitness centra, ve kterých nalezneme nabídku nejrůznějších skupinových cvičení či posilovnu.

Proces hubnutí

Proces hubnutí je vlastně vytvoření nejlepších podmínek pro naši tělesnou schránku. Tedy rozhodně je třeba vyvarovat se i kouření nebo jiným návykovým látkám. Samotný proces a úprava na zdravý životní styl je kolikrát pracnější, než u klasických diet. Ale je to trvalá změna, které vede k postupnému snižování nadbytečných kilogramů, zlepšení fyzické a duševní stránky těla a poté i ke kvalitnějšímu plnohodnotnému životu.

Začátky jsou těžké, a proto lze doporučit inspiraci například na sjidelnicek.cz. Zde můžete najít mnoho potřebné inspirace a motivace, díky které lze efektivně přejít do zdravého životního stylu. Motivujte se, odměňujte se a nevzdávejte to. Samotné výsledky stojí za to a oceníte je nejen Vy, ale i Vaše okolí.