Sójové mléko: Zajímavý doplněk stravy

Nejde o náhražku, ale alternativu

Jisté je, že při alergii na mléčnou bílkovinu nebo při intoleranci můžete živočišné kravské mléko vyměnit třeba za mléko sójové. Kravské mléko zdaleka totiž není tak nenahraditelný, jak se mnohdy tvrdí. Většinou se zdůrazňuje obsah vápníku, ovšem existují potraviny, v nichž je vápníku mnohem více než v kravském mléce. Jen se o nich tolik nehovoří.

Ovšem zde musíme podotknout, že sójové mléko je alternativou mléka kravského, nikoli náhražkou, protože má trochu jiné složení, například obsahuje méně bílkovin. Sójové mléko sice v oblasti obsahu vápníku nemůže kravskému mléku nijak konkurovat, ale jinak má řadu velmi pozitivních vlastností, které ho předurčují k tomu, aby se stalo součástí vašeho jídelníčku. Zajímavé je i to, že sójové mléko není žádnou žhavou novinkou posledních let. V Číně se vyrábělo už ve 20. století a postupně se šířilo do světa i do Evropy.

Pozor na hydrogenované oleje

Jak se vlastně tento nápoj vyrábí? Dojde k rozdrcení sójových bobů, které se pak vylouhují ve vodě a následně se povaří. I když výsledek je vzhledově poměrně dosti podobný kravskému mléku, které dobře znáte, chutí i složením se dosti liší. Neobsahuje tolik vápníku. Velkou předností ovšem je, že nemá žádný cholesterol, takže se nabízí jako vhodná součást diety vedoucí ke snížení cholesterolu, tedy v případně ohrožení kardiovaskulárními onemocněními. Výborné je, že i obsahuje i určitý podíl zdravých omega 6 nenasycených mastných kyselin, za což vám vaše srdce a oběhový systém poděkuje.

Nicméně odborníci poslední dobou upozorňují i na to, že sice sójové mléko má celou řadu dobrých vlastností, například je také přirozeně bezlepkové a lehce stravitelné, ale najdete v něm také hydrogenované rostlinné oleje, které se považují z hlediska srdečně-cévních onemocnění za dosti rizikové. Proto se vyhýbejte těm produktům, které hydrogenované oleje obsahují.

Dobré je, že sójové mléko obsahuje hodně lecitinu a vitamínu F a hodně isoflavonů. Posledně jmenované jsou látky příznivě působící proti osteoporóze, proto jsou vhodné pro starší ženy po menopauze, které jsou osteoporózou, tedy řídnutím kostí, ohroženy.

Bez potíží se dá používat v kuchyni

V obchodech už můžete sehnat sójové mléko buď v krabici, nebo i v sušené variantě. Jednotlivé výrobky se ovšem od sebe mohou dost lišit, takže byste si měli před nákupem pečlivě prostudovat jejich složení. Může se také stát, že budete muset vyzkoušet více, než najdete ten, který vám opravdu „sedne“, tedy bude po všech stránkách vyhovovat a samozřejmě také chutnat. Také je třeba poznamenat, že sójová mléka jsou dražší než mléka kravská.

Jestliže si ale na sójové mléko zvyknete, můžete s ním v kuchyni pracovat úplně stejně jako s kravským mlékem. Budete-li připravovat pudink, nebo také omáčku či nějaké těsto a použijete do těchto pokrmů sójové mléko místo klasického kravského, rozdíl prakticky nepoznáte.

Ovšem pokud jde o výrobky ze sójového mléka jako například jogurt, má trochu jinou konzistenci, než klasický kravský jogurt, zrovna tak chuť sójového margarínu vás možná po prvním ochutnání hned nenadchne. Na druhou stranu, je potřeba zdůraznit, že jak se říká, všeho moc škodí. Nadměrná konzumace jakékoli potraviny, tedy i sójového mléka, vašemu tělu v konečném důsledku více uškodí, než pomůže.