Sójové produkty a zdravá výživa

Také jste vyznavačem zdravého životního stylu a pravidelnou součástí vašeho stravování je i sója?

Pokud jste vegetarián, nebo vegan, určitě je tento článek zaměřený zejména na vás, protože v jídelníčku masožravců se sója vyskytuje v daleko menším množství.

Pokud něco konzumujeme často, měli bychom znát veškerá pozitiva i negativa takového jídla, jelikož i tak nevinně vypadající surovina jako sója může mít negativní dopady na naše zdraví v případě, pokud to s ní přeháníme.

Zdravý životní styl je totiž především o pestré a vyvážené stravě, která je bohatá na dostatek všech základních makro i mikro živin.

Stejně tak jako přehnaná konzumace masa, tak i nadbytečná konzumace sóji není pro náš organismus vhodná. Proto pokud z nějakého důvodu nejíme maso, neměli bychom bílkoviny doplňovat pouze ze sóji.

Skvělý zdroj cenných bílkovin

Sója je příznivci bezmasé stravy vyzdvihována zejména díky vysoké biologické hodnotě, protože obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které si naše tělo neumí samo vyrobit, a proto je musíme přijímat s potravou.

Žádná jiná rostlinná surovina nám tuto možnost nenabízí, proto je sója výborným zdrojem plnohodnotných bílkovin důležitých pro nespočet fyziologických pochodů v našem těle, včetně stavebních, transportních a regulačních funkcí.

Některé látky, které přijímáme převážně z masa, se často z rostlinných zdrojů hůře vstřebávají, u sóji je však stravitelnost bílkovin téměř srovnatelná jako s těmi přijatými masitou stravou.

Pro lidi vyřazující ze své stravy maso je tedy sója nezbytným pomocníkem, který dokáže doplnit chybějící aminokyseliny, které se z rostlinné stravy dají jinak získat jenom správnou kombinací několika více potravin.

Mnoho nutričně významných látek

Sója do zdravého stravování tedy jednoznačně patří, protože kromě hodnotných bílkovin obsahuje i sacharidy, tuky a vlákninu, tedy nejzákladnější nezbytné složky výživy. Sója obsahuje i množství minerálních látek jako je vápník, zinek, hořčík, železo, fosfor a draslík, které v našem těle fungují jako koenzymy životně důležitých dějů.

Využitelnost vápníku ze sójového nápoje je podobná jako u kravského mléka, sójový produkt ho však obsahuje mnohem menší množství. Sója dále obsahuje lecithin, který je v našem těle důležitý pro výstavbu všech buněčných membrán a má příznivý vliv na správnou funkci našeho mozku.

Sója se skvěle hodí i jako součást dietního plánu při hubnutí, při správné úpravě obsahuje nízké množství kalorií a zároveň se může pyšnit nízkým glykemickým indexem, což znamená, že se po její konzumaci budeme cítit mnohem déle nasycení. Jak jsme se mohli dozvědět, sója má na nás mnoho pozitivních účinků, ale ani tato potravina nezůstane bez značné dávky kritiky.

Všeho moc škodí

Konzumace sóji je u některých lidí zbytečně velká, v posledních letech stále zažívá svůj obrovský boom a její produkce stále rychle stoupá. I sója ale skrývá některá negativa, jelikož kromě zdraví prospěšných látek obsahuje i spoustu škodlivin, které našemu zdravotnímu stavu nijak nepřidávají.

Sója v klasické nefermentované podobě, tak jak ji konzumujeme nejčastěji, obsahuje antinutriční látky, které mohou ve zvýšeném množství udělat v našem organismu i značnou neplechu.

Za prvé jsou to látky zvané goitrogeny, které mají neblahý vliv na štítnou žlázu, což může při zvýšené konzumaci sóji zapříčinit hormonální nerovnováhu. Sója jako rostlinný zdroj obživy dále obsahuje i fytáty, což jsou látky, které svojí přítomností zabraňují vstřebávání některých minerálních látek a jejich správné využitelnosti .

Neměli bychom zapomenout ani na proslulé fytoestrogeny, které se svojí chemickou stavbou velmi podobají klasickým estrogenům, hlavním ženským hormonům. Pokud jsou pak takové hormony v lidském těle v nadbytečné míře, mohou způsobovat i řadu zdravotních komplikací, které bychom sóje v první řadě určitě nepřipisovali. Některé výzkumy sledují i vliv fytoestrogenů na rozvoj neplodnosti či rakoviny prsu, proto při konzumaci nefermentované sóji bychom si měli dávat pozor na její nadbytek v jídelníčku.

Upřednostněte fermentované výrobky

Pokud však budete upřednostňovat fermentované sójové produkty jako je Tempeh, proslulý sójový sýr, svému zdraví s největší pravděpodobností nijak neublížíte. Další fermentované výrobky jako pasta Miso, nebo sójový fermentovaný produkt Natto, který obsahuje i velmi zdravý vitamín K2, můžeme konzumovat i ve větším množství. Za jejich kvalitu si však většinou něco málo připlatíme.

Pokud se věnujete zdravé výživě a záleží vám na tom, co vkládáte každodenně do úst, sóje se určitě vyhýbat nemusíte. Důležité je zaměřit se na správnou formu této rostlinné potraviny a vědět, že všeho moc škodí.

Kvalitní bílkoviny ze sóji můžete jako vegetariáni nahradit správnou kombinací jiných pokrmů, skvěle poslouží obiloviny a luštěniny na jednom talíři, které se svým aminokyselinovým složením výborně doplňují. Na sóju tedy rozhodně nezanevřete, jen se naučte vybírat kvalitní, zdraví prospěšné produkty.