Spalujte tuky jednoduše, pomozte si kořením

Jakými druhy koření kořenit, abychom zhubli?

Kurkuma

Pokud máte rádi kari, pak vám zřejmě chutná i kurkuma, jelikož toto žluto-oranžové koření tvoří základ mnoha pokrmů právě z kari.

Kurkumin, složka, která je barvivem tohoto koření, snižuje tvorbu tukové tkáně, celkově prospívá vašemu trávení a je vhodná pro lidi trpící zdravotními problémy plynoucími z obezity a metabolických poruch.

Pokud jde o další zdravotní účinky, kurkumin vás prokazatelně chrání před rakovinou a vědci se jej snaží vyrobit také jako lék.

Chili papričky

Aktivní složka tohoto oblíbeného dochucovadla, kapsaicin, dokáže díky svým tepelným účinkům snižovat produkci tzv. „hormonu hladu“ neboli ghrelinu a také příjem kalorií. Zrychluje metabolismus, smršťuje tukovou tkáň v těle, snižuje hladinu tuku v krvi a brání jeho nahromadění tím, že v organismu spouští prospěšné bílkovinné změny.

Guarana

Semena stromu nebo keře paulinie nápojné jsou častou složkou hubnoucích doplňků stravy, protože obsahují kofein (dvakrát více než kávová zrna), který zrychluje metabolismus. Dále brání ukládání tuků, potlačuje chuť k jídlu a pro své povzbuzující účinky může zvýšit vytrvalost při cvičení a urychlovat tak spalování kalorií.

Lidé s vysokým krevním tlakem, srdečními chorobami, těhotné a kojící ženy by však měli být při konzumaci guarany zvláště opatrní. Obecně platí, že za bezpečnou dávku se považuje 500 mg kofeinu denně.

Skořice

Příště, až budete péct či vařit něco sladkého, zkuste nahradit cukr skořicí. Skořice se hodí rovněž do horkých nápojů, cereálií nebo muffinů. Je bohatá na antioxidanty, podporuje zažívání, snižuje hladiny cukru, cholesterolu a triglyceridů v krvi a zrychluje metabolismus. Je ideálním dochucovadlem pro diabetiky.

Zázvor

Zázvor je další druh koření s termogenními vlastnostmi zrychlujícími metabolismus a potlačujícími pocity hladu. Kromě toho působí protizánětlivě a je také známo, že pomáhá uklidnit střevní trakt, léčí nevolnost a přispívá k celkové vitalitě.

Ženšen

Cítíte se bez energie? Místo toho, abyste sáhli po něčem sladkém, dejte si raději šálek ženšenového čaje. Po staletí se tato léčivá rostlina používá jako prostředek proti únavě, stresu, na podporu zotavení se po nemoci a také jako afrodiziakum.

Co se týče dietních účinků, má schopnost zvyšovat energetické hladiny a zrychlovat metabolismus.

Černý pepř

Piperin, látka, která pepři dodává jeho štiplavou chuť, brání tvorbě tukových buněk. V kombinaci s již zmiňovaným kapsaicinem, dokáže černý pepř spálit stejné množství kalorií jako při 20minutové procházce. Je zdravou volbou pro jakékoli jídlo.

Kardamom

Toto aromatické koření s pikantně-sladkou chutí je další termogenní druh, který zrychluje metabolismus a zvyšuje schopnost organismu spalovat tuk. Je oblíbený zejména v ájurvédě, starobylém indickém komplexním systému medicíny a přírodního léčitelství, a ideálně se využívá k přípravě indických pokrmů.