Spinning aneb Zajezděte si na kole, i když není venku počasí

Točení nohama se přesouvá pod střechu

Jeho název vznikl z anglického slova spin, tedy rotace, točení, otáčení. Už od přelomu 19. a 20. století se používá pro označení točivého pohybu nohou na pedálech kola, jde vlastně o označení jízdy na kole. Zhruba od 90. let 20. století u nás v Čechách pod tímto pojmem zaznamenáváme skupinové cvičení na stojícím kole za doprovodu hudby.

Stacionární kolo, tedy kolo upevněné k podložce a stojící, je spinner. Přitom ve světě se základy tohoto cvičení objevily už mnohem dříve, dokonce už v 1. polovině 20. století. Původně šlo především o skupinové tréninky nebo soutěže v cyklistice jednoduše přemístěné pod střechu nějaké budovy.

Patent jako základ

Nejdříve došlo k tomu, že se stojící kola umisťovala na otáčecí válce a simulovala tím opravdovou jízdu cyklisty. Kolo se přitom fyzicky nepohybovalo. Na válce se přitom připojil měřič, který zjišťoval, kolik kilometrů jezdec ujel a jak velkou rychlostí jede.

…Tohoto efektu dosáhnu připevněním přístrojů, aby se fyzicky nepohybovaly a přenosem pohybu rychle se točícího jízdního kola na zástupný stroj, který cestuje po menším okruhu a tím se docílí iluze závodění,“ říká o spinningu americký patent číslo 678673 z roku 1900.

Uvedený patent je vlastně prazákladem tohoto sportu, který zároveň odstartoval řadu technických a technologických inovací v oblasti cyklistiky. Stojící kola byla speciálně upravovaná pro účel, kterému měla sloužit, tedy pro maximální pohodlí a dosahování výkonu jezdců.

Inovace určené k většímu pohodlí

Původní otáčecí válce, na nichž byla stojící kola umístěna, nahradily podstavce místo zadního kola. Postupně došlo k dalšímu vylepšování této technologie a následně se rodily první cyklistické trenažéry. Došlo ke stále větší a větší popularizaci tohoto sportu, což se dělo v období od 40. do 80. let 20. století.

Výrazný přínos znamenala aktivita cyklisty Jonathana Goldberga, který v 80. letech 20. století vytvořil program zvaný spinning a ještě dále stojící kolo úspěšně inovoval.

Trénink zohlední vaše potřeby

V současnosti znamená spinning právě jízdu na stojícím kole. V posilovnách jde o různé druhy programů, které v sobě propojují hudbu s představivostí a motivací dohromady.

Nejde jenom o prostoduché šlapání do pedálů, ale o dokonale dávkovaný trénink spojený s odreagováním od starostí všedních dnů. Vyplaví se vám adrenalin, uděláte něco pro svoji tělesnou kondici, posílíte svůj kardiovaskulární systém.

Pro lidi každého věku a zdatnosti jsou k dispozici spinningové programy. Nemusíte se proto bát ani jako začátečníci. I pro vás je připraven program, který zohlední vše individuální fyzické potřeby a předpoklady.

Trénink se kombinuje podle srdeční frekvence s pěti styly jízdy. Posilujete stehna, hýždě a svaly nohou. 80 kilový muž při hodině jízdy spálí asi 500 kalorií, z toho je vidět, že jde opravdu o intenzivní trénink.

Zasportujte si i doma

Velkou výhodou je skutečnost, že rotopedy a stacionární kola už jsou tak malých a šikovných rozměrů, že si můžete jízdu dopřát nejenom v posilovnách, ale dokonce si rotoped pořídit i domů. Zabere vám jenom kousek v obývacím pokoji a vy můžete dle chuti a libosti trénovat. Je ale dobré si nejdříve zajít na nějaké lekce spinningu do nejbližší posilovny nebo spinningového centra, abyste přesně věděli, jak na to.