Stravování v restauracích zdravým způsobem

Věřte, že se správným výběrem podniků i jídel není stravování v restauracích žádnou překážkou na cestě za štíhlým tělem.

Jakým podnikům je dobré se vyhnout?

Tak především by to měla být všechna rychlá občerstvení, kde hlavní nabídku tvoří hranolky, smažené věci či jiné tučné dobroty. Takový oběd vám přinese nejenom zbytečné kalorie, ale navíc vás díky vysokému glykemickému indexu a nízkému obsahu vlákniny nezasytí na delší dobu a vy tak budete mít brzy po obědě hlad.

K večeři jsou tyto pokrmy o to více nevhodné. Vaše tělo nestihne přijatou energii spálit a nadbytečné kalorie si jednoduše ukládá ve formě tukových zásob, což může být po čase velkým problémem.

Pokud nemáte v práci možnost volby si na oběd kamkoliv zajít, volte nejlépe jídelny, kde si vyberete z mnoha „klasických“ jídel a šok neutrpí ani vaše peněženka. Zapomeňte však na staré české klasiky a raději si dejte něco lehčího, co jídelny v nabídce mají. Vhodným obědem může být například libové maso s rýží nebo s brambory a zeleninou.

Téměř vždy se dá vybrat dietní jídlo

Jestliže preferujete restaurace jako ať už z vlastních potřeb či nevyhnutelných pracovních obědů, nezoufejte. I v takovém případě se dá na menu vždy vybrat něco, co vám přijde k chuti a po čem nebudete mít břicho jako balón.

Nejlepší je využívat nabídku předpoledních jídel, mezi kterými se často vyskytují i lehké a zdravé pokrmy, ze kterých dostanete všechny potřebné živiny a energii na další pracovní úkoly. Opět se zaměřte na maso s přílohou, které je v těchto zařízeních většinou tou nejlepší volbou.

Pokud držíte dietu, odpusťte si polévku i dezert a k obědu pak můžete sníst téměř cokoliv, tedy pokud nesníte porci hodnou pro dřevorubce.

Společná večeře? Nevadí.

Večerní posezení s přáteli si také žádá své dietní oběti. Až si budete vybírat z menu, co dobrého si k pití dát, zkuste se vyhnout těstovinám, pizze a smaženým jídlům. Pamatujte, že čím více bílkovin a zeleniny vaše večeře bude obsahovat, tím lépe pro vás.

Nejlepší volbou bude libový steak doplněný nesmaženými bramborami či ještě lépe – fazolovými lusky. Pokud je vhodné objednat si i předkrm, zaměřte se rovněž raději na pokrmy bohaté na proteiny. Místo rozpečené bagety zvolte krevety či klasické carpaccio. V neposlední řadě si v restauracích dejte pozor na ujídání pečiva z ošatky, kterou mnohdy dostanete automaticky na stůl.

Pozor na alkohol

Poslední věcí, kterou byste měli na takové večeři řešit, jsou nápoje. Pokud se jedná o posezení s přáteli či kolegy z práce, pravděpodobně si budete chtít dát nějakou tu sklenku dobrého alkoholu. Až přijde na řadu výběr pití, vždy si nejprve objednejte čistou vodu, kterou budete během celého večera popíjet.

alkoholických nápojů volte nejlépe vinný střik či malé pivo, které se snažte pít co nejdéle, abyste si je neobjednávali ve větším množství. Míchaným drinkům a tvrdému alkoholu se vyhněte obloukem. Obsahují takové množství energie, které k dietě rozhodně nepatří. Někdy můžete při nesprávném výběru nápojů přijmout v tekuté formě mnohem více energie, než ze samotné večeře.

Ať už jdete na jídlo kamkoliv, nebojte se, že byste tím narušili svůj redukční plán. Když se nad výběrem jídla trochu zamyslíte a správně ho sestavíte, můžete si i v restauraci dopřát pokrm, který bude splňovat požadavky vašeho hubnutí či zdravého životního stylu.