Superpročišťující potraviny, které chutnají a léčí zároveň

Patříte mezi jedince, kteří svou stravu příliš neřeší? Sníte kdeco a na vašem zdraví se to nijak zvlášť neprojeví?

Pak máte štěstí na rozdíl od jiných, kteří na špatný stravovací režim doplácí. Mají oslabenou imunitu, jsou bez energie a někteří dokonce bojují s vážnými zdravotními problémy.

Važte si proto svého zdraví, buďte k sobě laskaví a svému organismu pomáhejte, jak jen můžete. A s péčí o sebe začněte co nejdříve!

Jak pročistit cévy?

Špatné stravovací návyky se na cévách negativně podepisují. Jsou neustále zanášeny nevhodnými tuky, transmastnými kyselinami, cukry i solí.

Jejich pozdější neprůchodnost vede ke zdravotním potížím – infarktu a mozkové mrtvici.

Naštěstí se těmto problémům můžete včas vyhnout konzumací určitých potravin, kterým jinak zdravě poskládaný jídelníček doplníte.

Jsou jimi potraviny, které mají schopnost pročistit cévy a snížit tak šanci výskytu infarktu i mozkové mrtvice na minimum. O které potraviny jde?

Přijďte na chuť avokádu

Avokádo je vitamíny, minerály a antioxidanty nabitý druh ovoce. Jeho dužina obsahuje kyselinu olejovou, palmitovou a linolovou, tedy kvalitní tuky, které snižují hladinu zlého cholesterolu (LDL) a zvyšují hladinu hodného cholesterolu (HDL).

Jezte česnek

Svými protizánětlivými a dezinfekčními účinky jeho léčivá síla nekončí. Česnek dále pozitivně působí na činnost srdce i snižování krevního tlaku. V cévním systému zabraňuje vytváření plaků.

Dejte šanci chřestu

Chřest je známým druhem zeleniny nejen pro svůj vysoký obsah vlákniny a minerálů. Pyšní se i řadou vitamínů (K, B1, B2, C, E), díky kterým dokáže pročistit cévy přirozeným způsobem. Díky zinku je také schopen cévy posilovat a zabránit vzniku krevních sraženin.

Přisypte si do jídla chia semínka a lněná semínka

Chia semínka jsou bohatá na vlákninu i kyselinu alfa-linolenovou, díky kterým pomáhají udržovat čisté tepny a regulovat krevní tlak. Stejně jako avokádo dokáží i chia semínka snižovat zlý cholesterol a zvyšovat ten hodný.

Také lněná semínka bojují za čisté cévy. Spolu s kyselinou alfa-linolenovou obsahují i značné množství omega-3 mastných kyselin, lignan a vlákninu. Tyto látky udržují tepny zdravé a na celkové zdraví srdce mají pozitivní vliv.

Objevte chuť granátového jablka

Granátové jablko je božské nejen na pohled. Uvnitř skrývá velké množství fytonutrientů, látek, které pozitivně působí na tepny svými antioxidačními účinky.

Zakousněte se do kaki

Kaki je ovoce bohaté na antioxidanty a polyfenoly, které umí snížit zlý cholesterol i hladinu triglyceridů v krvi. Mimo to kaki obsahuje dostatek vlákniny schopné regulovat krevní tlak.