Syrovátka a její účinky

Udržení si štíhlé postavy nebo shození nějakého toho nadbytečného kilogramu tuku je v současné době tím hlavním tématem pro mnoho lidí. Problémem je však časté nedodržení základních zásad zdravé výživy, výběr nevhodných jídel a špatná sebekontrola. Věděli jste, že konzumace špatných potravin může ovlivnit hubnutí až ze 70%? Skvělou náhražkou nebo doplňkem stravy pro zdravé hubnutí může být určitě syrovátka.

Co je to syrovátka?

Syrovátka byla dlouho opomíjenou surovinou, které se lidé vyhýbali. Často byla označována jako odpad při zpracování mléka a tak s ní bylo také nakládáno. Problémem však byla její špatná pověst, ale v letech minulých někdy i špatná kvalita. Samotná syrovátka je zbytek po zpracování mléčnách výrobků jejich sražením. Zůstane nám tekutina, která nemá žádný obsah kaseinu. Nutno dodat, že syrová syrovátka se nehodí na dietní stravu, je nutno ji upravit. Nejvhodnější variantou je tak sušená syrovátka.

Jak již bylo řečeno, syrovátka vzniká při zpracování mléka, hlavně při zpracování sýrů a tvarohů. I přes tento vznik však obsahuje mnoho prospěšných látek pro náš organismus a rozhodně se tak nejedná o žádný biologický odpad, jak bývá někdy označováno. Její vysoký obsah vitamínů a minerálů z ní dělá výživově skvělou potravinu.

Syrovátka na hubnutí

Syrovátka a hubnutí se staly ucelenými spojenci teprve nedávno, kdy obliba syrovátky prudce vzrostla a to především díky vysokému obsahu zdraví prospěšných látek, jako je například vitamin B1, B2, B6, B12, ale i C nebo E, dále vápník, fosfor, sodík, draslík a zinek. Nutno upozornit na obsah mléčného cukru, laktózy, který je pro některé osoby alergickou látkou.
Vzhledem k velkému množství živin a bílkovin je tak syrovátka ideální potravinou na hubnutí. Je oblíbená mezi sportovci, lidé ji užívají při detoxikaci organismu, ale opodstatnění najde i při redukčních dietách. Její význam spočívá i v pozitivním vlivu na náš metabolismus a podpoře střevní mikroflóry. Obsažené mléčné kyseliny podporují vstřebávání vápníku, proto je syrovátka vhodná i pro nemocné s osteoporózou nebo pro těhotné ženy. Jedná se i o ideální nápoj pro děti.

Použití a užívání

Syrovátka si díky své oblibě našla cestu nejen do obchodů se zdravou výživou, ale syrovátkové nápoje nalezneme už i v mnoha supermarketech. Ceny se pohybují od 50 Kč za půl kilogramové balení, které vydrží i několik týdnů.

Syrovátka je díky svému pozitivnímu vlivu řazena mezi nápoje, které lze konzumovat bez omezení denně a je tak i skvělým nápojem pro celou rodinu. Pokud jsme například v redukční dietě, lze syrovátkový nápoj konzumovat i třikrát denně. Skvěle zasytí a nabízí nám i možnou náhradu za hlavní jídlo. Pro dlouhodobý efekt zhubnutí se doporučuje používat syrovátku několik týdnů a zaměnit ji tak za jedno z hlavních jídel třeba i třikrát týdně. Pocit hladu bude redukován a výsledky se brzy dostaví nejen ve shozených kilogramech, ale i v kvalitě pleti a budete se celkově cítit velmi dobře.

Pokud jde o využití syrovátky v oblasti péče o pleť, lze ji využít jako peeling nebo jako pleťovou masku po odlíčení, kterou připravíme smícháním 5 polévkových lžic sušené syrovátky a malého množství vody. Z 300 gramů syrovátky ve vaně plné teplé vody si pak můžeme dopřát dvacetiminutovou koupel pro hladší pokožku celého těla. Účinky jsou znatelné ihned a při dlouhodobém používání jsou změny markantní. Vyhladí kůži a podpoří její regenerační schopnosti.