V těhotenství přibírejte rovnoměrně a vhodně cvičte

12 až 17 kilogramů rovnoměrně během celého těhotenství

V těhotenství je důležité přibírat zdravě, postupně. Není dobré přibírat hodně. Platí často, že ženy s mírnou nadváhou přiberou méně, ovšem nedá se nijak zevšeobecňovat. Přírůstky na váze jsou často individuální a závisí na více faktorech.

Velkou roli samozřejmě hrají hormony. Zatím co jedna žena zvládne těhotenství s přírůstkem pouhých šesti kilogramů, jiná se bude potýkat s nárůstem třeba i dvaceti kilogramů. Většinou jsou ale přírůstky zhruba od 12 do 17 kilogramů a dochází k nim průběžně, plynule a rovnoměrně během celého těhotenství.

Podle lékařů je ideální zvyšovat svůj energetický příjem potravin v prvních třech měsících těhotenství o sto kalorií na den, v dalších dvou trimestrech potom jíst denně o tři sta kalorií více než obvykle.

Je naprosto nevhodné se přecpávat, i když vám to vaše babičky budou na základě svých zkušeností radit. Jde o onu nesmyslnou, i když často tradovanou pověru, že máte jíst za dva. Je také nezbytné přírůstky váhy kontrolovat, v tom vám nejlépe poradí váš ošetřující gynekolog.

Nezapomínejte na dostatek vitamínů, kyseliny listové, bílkovin i vlákniny

Pro správné přibírání v těhotenství a zdravý vývoj plodu vůbec je důležité držet se zásad správného těhotenského stravování.

Co si dopřát? Jezte dostatek zeleniny a ovoce. Vy i vaše miminko potřebujete velké množství vitamínu B a D pro vývoj kostí, nervové soustavy. Budete potřebovat proto i vitamínové doplňky pro těhotné, jelikož se někdy nedaří pokrýt potřebu jenom ze syrového ovoce a zeleniny a celkové stravy.

Pro správný vývoj nervových tkání je velice důležitá kyselina listová. Proto si v těhotenství dopřejte velké množství listové zeleniny. Tato kyselina se ovšem ničí varem, proto se pravděpodobně neobejdete bez potravinových doplňků v podobě tabletek kyseliny listové.

Pro vývoj svalů a takání plodu musíte mít dostatek bílkovin, proto se rozhodně nevyhýbejte mléčným výrobkům. Pozornost věnujte i dostatečné konzumaci vlákniny v podobě luštěnin, vařené čočky, kaší z obilí. Stravu rozhodně nepodceňujte. Důležitý je také rybí tuk, jód a železo.

Cvičte, ale s rozumem a vhodné cviky

Důležité je v těhotenství i správné cvičení. Jako budoucí maminka byste rozhodně neměla zůstat bez pohybu. Při cvičení ale rozhodně musíte brát ohled na svůj stav, aby nedošlo ke zbytečným komplikacím.

Už při výběru způsobu pohybu je třeba brát ohled na těhotenství, protože některé druhy cvičení, které jinak neškodí, mohou být v těhotenství dokonce nebezpečné. Je dobré se o svých pohybových aktivitách poradit s gynekologem. Přitom cvičení těhotných upevňuje jejich kondici, a také pomáhá zvládnout budoucí porod.

Platí, že první trimestr je dobré zůstat raději v klidu, aby se podařilo těhotenství bez potíží udržet. Je-li ale všechno v pořádku, můžete se jako budoucí maminka v druhém trimestru do cvičení pustit.

Které druhy cvičení jsou vhodné? Například cviky na velikých míčích zvaných overbally. Při pohupování masírujete dno pánve, kroužení pánví na míči provozované ve sprše se také doporučuje, protože pomůže následně při porodu ulevit od bolesti. Vynikající je gravid jóga, tedy jóga určená přímo pro těhotné. Při ní se učíte koncentrovat se na miminko, velmi to pomáhá úspěšně zvládnout porod. Podobně i břišní tance, v Orientu vznikly právě proto, aby ženám usnadnily jejich úlohu budoucí matky.