Sdílej se svými přáteli...

Tepelná úprava potravin a riziko vzniku karcinogenů

Vznik karcinogenních látek vlivem tepelné úpravy potravin

Existují různé způsoby tepelné úpravy jídla, avšak některé z nich mohou mít negativní dopad na lidské zdraví.

Které konkrétní tepelné úpravy jídla škodí zdraví, se dočtete v dnešním článku.

Publikováno: 19.8.2019



Před konzultací
−-5 kg

Analýza vašeho těla na certifikovaném přístroji


Vzorový jídelníček pro kontrolu vaší ideální váhy


60 minut s nutričním specialistou


Chci vědět více!
Dnes za akční cenu 200 Kč
Původní cena konzultace: 600 Kč

Riziko vzniku karcinogenů nastává při smažení a nesprávně prováděném grilování.

Také při jiných, zdravějších způsobech tepelné úpravy potravin je třeba dodržovat jistá pravidla.

Na jaké látky si dávat pozor?

Heterocyklické aminy (HCA) a polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH)

HCA vznikají v mase, konkrétně při procesu jeho hnědnutí (ve chvíli, kdy se ze zahřívaného masa uvolňuje tekutina). Jejich dalším zdrojem je tabákový kouř.

PAH vypouštějí zejména průmyslové podniky jako chemičky, hutě a elektrárny. Obecně vznikají při různých druzích hoření (spalovací motory, svíčky, kouření a rovněž tepelná úprava pokrmů).

Jsou mutagenní a rakovinotvorné – u zvířat byly pozorovány jejich škodlivé účinky na kůži, krvetvorbu, dýchací a imunitní systém a reprodukci.

Konečné produkty pokročilé glykace (glykotoxiny, AGEs)

Jde o molekuly vznikající při vysokých teplotách v suchém prostředí z cukrů, bílkovin a tuků.

Mohou se objevit samy v těle, když člověk stárne a má vysoké hladiny cukru v krvi, ale obvykle je konzumujete v jídle.

Říká se o nich, že zkracují život a mohou rozvinout či zhoršit civilizační nemoci jako diabetes, aterosklerózu, Alzheimerovu chorobu, šedý zákal, problémy s erekcí, stárnutí pokožky, chronický zánět nebo rakovinu.

Akrylamid

Tvoří se v potravinách obsahujících škrob při jejich tepelné úpravě. Podle vědců potenciálně zvyšuje riziko rakoviny a negativně ovlivňuje nervovou soustavu, prenatální a postnatální vývoj dětí a reprodukci.

Najdete jej především ve smažených bramborových výrobcích, kávě, sušenkách a bílém chlebu.

Jak správně připravovat pokrmy?

Abyste se vyhnuli vzniku škodlivých látek při tepelné úpravě jídla, je důležité dodržovat určité zásady.

Vaření a vaření v páře

Vaření a vaření na páře je nejzdravější a nejšetrnější způsob tepelné úpravy. Měli byste vařit těsně pod pokličkou, co nejméně míchat, suroviny vkládat až do vroucí a osolené vody.

Dušení

Množství tekutiny nemůže být více než 2/3 objemu dané suroviny, jinak by šlo o vaření. Dusit se dá pod pokličkou i v troubě, vypařená tekutina se dolévá a dusí se kolem 100 °C.

Pečení

Zde je nezbytné hlídat vhodnou teplotu, ideální je do 200 °C. U masa by se mělo začít vyšší teplotou (180-220 °C), poté na nižší (120-130 °C) a na závěr teplotu zase zvýšit pro křupavou a hnědou kůrku (pozor, ne černou, tak se právě tvoří karcinogeny).

Grilování

Tento způsob přípravy patří mezi rizikové, protože právě při hoření odkapávajících šťáv vznikají HCA a PAH a nebezpečné jsou též spaliny z hoření dřeva.

Pro zdravější grilování zvolte zeleninu a ovoce (HCA a PAH se tvoří jen u masa), pokud už grilujete maso, tak ho zbavte viditelného tuku a kůže, ať tuk neodkapává.

Grilujte postupně menší kousky, nepíchejte do něj vidličkou (opět kvůli odkapávání), používejte domácí, resp. kvalitní a nízkotučné marinády a kvalitní dřevěné uhlí.

Smažení

Nesmažte na více než 190 °C, nepoužívejte ztužené tuky a extra panenské oleje. Vhodný je třeba řepkový rafinovaný olej. Samozřejmostí je, že by měl být vždy čerstvý a čistý. Popř. použijte nádobí s nepřilnavým povrchem a nepotřebujete ho vůbec.

Až je jídlo hotové, zbavte jej ještě přebytečného oleje přiložením papírového ubrousku.

Na nic nečekejte. Objednejte se do Světa zdraví dnes za akční cenu 200 Kč.
Běžná cena za konzultaci je 600 Kč. Udělejte první krok již dnes!
Chci konečně zhubnout
O hubnutí ve Světě zdraví jste mohli slyšet v těchto médiích: E15.cz Blesk Katka Cosmopolitan ProŽeny.cz Lidové noviny Rytmus Života Nova ČT1 Žena a život