Tofu – jak mu přijít na chuť a proč ho zařadit do jídelníčku

Tofu je sójová potravina „sójový sýr“ pocházející z Číny (tam se nazývá „maso bez kostí“). Vyrábí se rozemletím uvařených sójových bobů, z nichž se vylisuje mléko a to se nechá srazit se sádrou nebo jiným nerostným syřidlem. Dalším krokem je jeho slisování do pevného bloku.

Mnoho lidí se mylně domnívá, že je to nezajímavá potravina bez chuti. Není to pravda! Dá se koupit s celou řadou příchutí a v kuchyni s ním lze kouzlit podle vaší fantazie. Navíc je tofu velmi zdravé a nutričně výživné.

Nutriční hodnoty

Tofu je výborným zdrojem bílkovin a obsahuje všech 8 esenciálních aminokyselin. Dále je bohaté na: železo

  • vápník
  • mangan
  • selen
  • fosfor
  • hořčík
  • měď
  • zinek
  • vitamín B1

100 g porci tvoří 70 kalorií, 3,5 g tuku, 1,5 g sacharidů, 8,2 g proteinů a 1 g vlákniny. Bezkonkurenční je také tím, že v něm není žádný cholesterol.

Tofu a ženy

Tato potravina, stejně jako další sójové výrobky, obsahuje fytoestrogeny zvané isoflavony, které mají strukturu podobnou ženskému hormonu estrogenu. Napodobují jeho působení v těle a přirozeně se váží na estrogenní receptory v lidských buňkách, včetně buněk prsu, čímž potenciálně snižují riziko vzniku rakoviny prsu.

Tofu se doporučuje také ženám v menopauze, což je období, kdy se tvorba estrogenů v jejich organismu zastaví. Isoflavony tak dokážou zmírnit některé z příznaků přechodu, jako návaly horka apod., a navíc ženu chrání před osteoporózou (řídnutím kostí).

Genetika a faktory životního prostředí však hrají obrovskou roli v tom, jak tělo reaguje na konkrétní potraviny, proto se ještě nedá s určitostí říct, zda je strava bohatá na fytoestrogeny opravdu tak prospěšná nebo ne (někteří vědci před ní naopak varují).

Každopádně byste neměli sójové produkty úplně zanedbávat. Zejména pro vegetariány a vegany jsou neocenitelné.