Sdílej se svými přáteli...

Tofu – jak mu přijít na chuť a proč ho zařadit do jídelníčku

Tofu - lahodný zdroj bílkovin s obsahem vitamínů

Tofu je na Západě díky stoupajícímu zájmu o vegetariánství a exotickou kuchyni jako takovou,  od 2. poloviny 20. století velmi populární.

Kromě Číny je tradičním jídlem i v dalších asijských zemích, zejména pak v Japonsku.

Publikováno: 7.12.2015



Před konzultací
−34 kg

Analýza vašeho těla na certifikovaném přístroji


Vzorový jídelníček pro kontrolu vaší ideální váhy


60 minut s nutričním specialistou


Chci vědět více!
Dnes za akční cenu 200 Kč
Původní cena konzultace: 600 Kč

Tofu je sójová potravina „sójový sýr“ pocházející z Číny (tam se nazývá „maso bez kostí“). Vyrábí se rozemletím uvařených sójových bobů, z nichž se vylisuje mléko a to se nechá srazit se sádrou nebo jiným nerostným syřidlem. Dalším krokem je jeho slisování do pevného bloku.

Mnoho lidí se mylně domnívá, že je to nezajímavá potravina bez chuti. Není to pravda! Dá se koupit s celou řadou příchutí a v kuchyni s ním lze kouzlit podle vaší fantazie. Navíc je tofu velmi zdravé a nutričně výživné.

Nutriční hodnoty

Tofu je výborným zdrojem bílkovin a obsahuje všech 8 esenciálních aminokyselin. Dále je bohaté na: železo

  • vápník
  • mangan
  • selen
  • fosfor
  • hořčík
  • měď
  • zinek
  • vitamín B1

100 g porci tvoří 70 kalorií, 3,5 g tuku, 1,5 g sacharidů, 8,2 g proteinů a 1 g vlákniny. Bezkonkurenční je také tím, že v něm není žádný cholesterol.

Tofu a ženy

Tato potravina, stejně jako další sójové výrobky, obsahuje fytoestrogeny zvané isoflavony, které mají strukturu podobnou ženskému hormonu estrogenu. Napodobují jeho působení v těle a přirozeně se váží na estrogenní receptory v lidských buňkách, včetně buněk prsu, čímž potenciálně snižují riziko vzniku rakoviny prsu.

Tofu se doporučuje také ženám v menopauze, což je období, kdy se tvorba estrogenů v jejich organismu zastaví. Isoflavony tak dokážou zmírnit některé z příznaků přechodu, jako návaly horka apod., a navíc ženu chrání před osteoporózou (řídnutím kostí).

Genetika a faktory životního prostředí však hrají obrovskou roli v tom, jak tělo reaguje na konkrétní potraviny, proto se ještě nedá s určitostí říct, zda je strava bohatá na fytoestrogeny opravdu tak prospěšná nebo ne (někteří vědci před ní naopak varují).

Každopádně byste neměli sójové produkty úplně zanedbávat. Zejména pro vegetariány a vegany jsou neocenitelné.

Na nic nečekejte. Objednejte se do Světa zdraví dnes za akční cenu 200 Kč.
Běžná cena za konzultaci je 600 Kč. Udělejte první krok již dnes!
Chci konečně zhubnout
O hubnutí v NUTRIADAPT jste mohli slyšet v těchto médiích: E15.cz Blesk Katka Cosmopolitan ProŽeny.cz Lidové noviny Rytmus Života Nova ČT1 Žena a život