Tři zdravé jarní recepty na hubnutí

Zaměřte se na listovou zeleninu

Pokud bychom měli charakterizovat zeleninu pro jarní období, jsou to především saláty. Tradiční ledový salát, listový špenát nebo jiné kadeřavé saláty. Jsou plné důležitých minerálů, ale i vitaminů. Jsou vhodné pro redukční diety a navíc jsou snadno stravitelné a vhodné na detoxikaci organismu. Podívejme se na 3 jarní recepty.

Špenátová polévka

  • 1 listový špenát
  • 1 vejce
  • 4 stroužky česneku
  • 1 litr vody
  • 1 malou cibuli
  • Sůl, pepř a sýr na dochucení

Postup:

1 litr připravené vody přivedeme k varu. Lehce osolíme. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a vaříme asi 20 minut. Poté přidáme listový špenát, který natrháme na malé kousky. Vaříme asi 10 minut. Vhodíme 4 stroužky česneku. Následně rozšleháme ponorným mixérem na hladko. Přidáme rozklepnuté vajíčko a dochutíme ještě solí a pepřem. Podáváme se strouhaným sýrem.

Chřestové rizoto

  • Několik kusů zeleného čerstvého chřestu
  • 1 cibule
  • 120 gramů másla
  • 500 gramů rýže
  • 2 dl bílého vína
  • 1,4 l kuřecího vývaru
  • Sýr dle chuti
  • Sůl a pepř

Postup:

Nejdříve si připravíme chřest. Důkladně omyjeme a uřízneme dřevnaté konce. Pokud je chřest silný, oloupeme jej. Nakrájíme jej na malé kousky asi šířce 3 cm. Vaříme v osolené vodě asi 4 minuty, vyndáme, scedíme a necháme odkapat.

Připravíme si větší hrnec. Vhodíme máslo a necháme jej rozpustit. Najemno nasekáme cibuli a osmahneme dozlatova. Vsypeme rýži a za stálého míchání ji restujeme asi 2 minuty. Podlijeme ji vínem a počkáme, až se víno odpaří.

Připravíme si kuřecí vývar a postupně jej přiléváme po malých naběračkách. Měli bychom čekat, až se tekutina vsákne do rýže a odpaří. Postup opakujeme asi 20 minut, než se rýže uvaří. Nezapomínejme na stálé míchání.

Připravený chřest přimícháme do rizota, které odstavíme z plotny. Přimícháme i připravený sýr. Chřest vmícháváme pomalu, aby se neporušil. Můžeme dochutit solí a pepřem, čerstvými bylinkami nebo dalším sýrem. Snažíme se, aby výsledný pokrm měl krémovitou, lehce tekutou konzistenci.

Rychlý jarní salát

  • Čerstvý špenát
  • Hlávkový salát
  • Ředkvičky
  • 1 Okurka
  • 1 Paprika
  • 1 rajče
  • Hrášek, fazole
  • Tvrdý sýr
  • Olivový olej
  • Olivy
  • Bylinky
  • Sůl a pepř

Postup:

Zeleninový salát je velmi rychlý a snadný pokrm, který si lze snadno upravit. Salát a špenát natrháme na malé kousky. Vložíme do mísy. Nakrájíme ředkvičky, okurku, papriku a rajče. Vše lehce osolíme a opepříme a opatrně promícháme. Přidáme hrášek a trošku fazolí, nakrájíme tvrdý sýr na kostičky a přidáme do salátů. Nadrobno nakrájené olivy s bylinkami přidáme nakonec. Promícháme a dochutíme pepřem a solí. Můžeme zalít olivovým olejem a přidat i ocet dle chuti. Podáváme chlazené. Lze přidat i například slunečnicové nebo dýňové semínko.