Tvaroh: Výživná potravina, se kterou snáze zhubnete

Velké porce stravitelných bílkovin

Jaké dobré vlastnosti vám tvaroh nabízí? Především je to velké množství vysoce kvalitních bílkovin. Ty vaše tělo nezbytně potřebuje ke svému správnému fungování. Podle dietologů dokonce tvrdý tvaroh obsahuje více bílkovin než tuhé maso. Navíc na rozdíl od masa jsou bílkoviny skryté v tvarohu mnohem lépe stravitelné.

Konzumací tvarohu dodáte svému tělu velkou porci aminokyselin. Dále v tvarohu najdete také velké množství vápníku, který je nezbytný pro správnou tavbu vašich kostí a zubů. Pokud jíte tvaroh, bojujete proti osteoporóze.

Ochránce pro vaše svaly

Velkým pomocníkem se tvaroh stává také při hubnutí. Jestliže zvolíte nepříliš vyvážený redukční jídelníček, trpí vaše svaly. V případě, že se tělu nedostávají živiny, bere si je ze svalů, které chudnou. Proto je tvaroh důležitý.

Stává se zdrojem aminokyselin při dietách a tím vlastně chrání vaše svaly před škodlivým vlivem jednostranných diet. Navíc obsah vápníku pomáhá dobře udržovat redukční režim při hubnutí a zajišťuje pevnost kostí ve hmotě.

Od jednohubek až po pomazánky

V obchodech najdeme několik druhů tvarohů. Tvrdé se hodí na strouhání a posypání různých pokrmů nebo nakrájené na kostky jako jednohubky.

Měkké tvarohy v kostce se stávají součástí náplní do buchet. Pokud budete péci z celozrnné mouky a s minimem tuku a cukru či cukr nahradíte jiným zdravějším sladidlem, nemusíte se buchet bát ani v době diety. Měkké tvarohy v krabičce jsou často řidší než ty v kostce a nehodí se proto do buchet či náplní. Ideální jsou ovšem na pomazánky.

Správná vyvážená snídaně

Recepty z tvarohu vám pomohou hubnout. Například když si připravíte k snídani kaši z ovesných vloček, máte výborné jídlo plné sacharidů, které se vám jako palivo budou postupně během celého dopoledne uvolňovat do krve. Chybí vám ale bílkoviny. Jakmile ale ovesnou kaši doplníte tvarohem, máte dostatek bílkovin a snídaně má správné složení pro redukční režim.

Tvrdý tvaroh si také můžete nakrájet na kostičky a dát k odpolední svačině v kombinaci třeba s oříšky nebo semínky, kdy už byste se pokud možno měli vyhnout sacharidům a zaměřit se hlavně na konzumaci bílkovin. Také se dají kostičky tvrdého tvarohu použít jako náhrada slaného balkánského sýra v salátech. I v tomto případě jde o mnohem zdravější variantu.

Pomazánky na tisíc způsobů

I tučný tvaroh je zdravější než tučný sýr. Takže tvarohem můžete vhodně nahradit tučné sýry, které si dáváte na chléb či pečivo. Budete tak mít mnohem zdravější a výživnější pochutinu.

Ideální je tvarohová pomazánka. Můžete si jí připravit bezpočet různých variant. Nejlepší je použít polotučné varianty, odtučněný už nebývá příliš chutný. Například můžete připravit úplně jednoduchou pomazánku, kdy prostě tvaroh smícháte se sladkou mletou paprikou, s pažitkou, nebo třeba rozmixujete tvaroh se sardinkami a vyrobíte rybí pomazánku. S trochou nadsázky se dá říci, že si můžete vytvořit tisíc variant tvarohové pomazánky. Výborné je namazat si pomazánku ráno na krajíc chleba. Opět získáte vhodnou kombinaci bílkovin a sacharidů. Vynikající je, že tvaroh můžete ochutit prakticky libovolným způsobem jak na slano, tak na sladko.