Typ postavy hruška: Jak zatočit s příliš oblými tvary?

Pokud začínáte hubnout, důležité je, abyste si dobře uvědomila, jaký máte typ postavy. Pokud vaše tělo, když se podíváte do zrcadla, připomíná hrušku, bude pro váš těžké hubnout hlavně v oblasti boků.

Široké boky a stehna

Rozlišujeme různé typy postavy, například hruška, jablko, přesýpací hodiny či válec. Se somatotypem, tedy stavbou vašeho těla, bohužel nic nenaděláte. Nezbývá vám, než respektovat svoji fyziognomii a snažit se potlačit nedostatky a naopak zdůraznit přednosti.

Máte-li postavu typu hruška, vaše tělo se vyznačuje spíše užšími rameny, níže umístěným pasem a naopak velmi širokými boky. Postavy typu hruška také mívají silnější kotníky. Ruce naproti tomu jsou štíhlé, často s delšími prsty. Také prsa nejsou nijak velká, v nich se tukové zásoby neskrývají.

Vykazuje-li vaše tělo rozšíření hlavně v dolní části těla, tedy na zadečku a stehnech, jste jednoznačně typ postavy hruška a měla byste to zohlednit i ve svém stravování. Například potraviny, které velmi prospějí postavě typu přesýpací hodiny, mohou naopak vám způsobit více škod než užitku. Právě proto je hubnutí podle typu postavy tak důležité. Pokud vám známí doporučí nějakou dietu, jejich dietní jídelníček na vás vůbec nemusí fungovat, právě proto, že jste jiný somatotyp.

Obejděte se bez tučných pokrmů

U typu postavy hruška se tukové zásoby nacházejí v zadečku a stehnech, které jsou z hlediska hubnutí nejkritičtější oblastí. Pokud ale žena s postavou typu hrušky příliš nepřibere a daří se jí udržovat si váhu, vypadá velmi sexy. Pro udržování váhy se toho ale dá udělat hodně.

Žena-hruška by si měla při dodržování dietního jídelníčku dát pozor především na tučné mléčné výrobky, jako jsou vysokotučné smetany, jogurty, mléko a sýry, dále také smetanové krémy a zmrzlina. Jako nevhodná se jeví i tučná masitá jídla, omáčky a konzumace různých ztužených tuků. Všechny zmíněné potraviny je vhodné omezit a naopak si zajistit dostatek ovoce, zeleniny, celozrnného pečiva.

Strava by měla obsahovat dostatek vlákniny. Když jogurty, potom s menším obsahem tuku. Nutné je zohlednit i pomalejší metabolismus u těchto typů postav, proto je lepší, budou-li svůj den začínat spíše lehčí snídaní a končit nepříliš kalorickou večeří.

Choďte na aerobik a tvarujte postavu v posilovně

Jak cvičit, když máte hruškovitou postavu? Doporučit můžeme hlavně aerobní aktivity. Jde o cvičení se zvýšenou tepovou frekvencí, kdy se především odbourávají tuky. Během takových cvičení slouží kyslík k přeměně tuků a glukózy na adenosintrifosfát, zkráceně ATP, který se stává zdrojem energie v buňkách.

Tato chemická reakce končí vznikem oxidu uhličitého a vody. Mezi aerobní aktivity počítáme spinning, běh, aerobik. Kromě toho by se ale ženy s postavou širší v dolních partiích měly věnovat i posilováním a tvarováním svalstva zad, břicha i ramenou. Proto by měly buď posilovat doma, nebo se stát pravidelnými návštěvnicemi posilovny.

Určitou výhodou hruškovitých postav je skutečnost, že usazování tuku na hýždích a stehnech není z hlediska onemocnění srdce a cév tak rizikové, jako tuk na břiše u postav typu jablko.

Potlačujte spodní část těla

Při oblékání je lepší zvýraznit horní část těla a naopak spodní část těla se snažit potlačit. Osvědčené jsou lodičkové výstřihy nebo výstřihy do V, dále prvky zvýrazňující ramena jako například nabírané rukávy, volánky a řasení, ozdoby na prsou a kolem ramen, výrazné vzory nacházející se u ramen.

Naopak kalhoty a sukně jsou vhodnější rovně střižené, které neupoutají pozornost na přílišné obliny. Ideální jsou tmavší zeštíhlující barvy, u sukní je nejvhodnější klasický nebo áčkový střih.

Napsat komentář